Bóle reumatyczne - jak sobie z nimi radzić?

Nasilają się zimą, kiedy temperatura jest niska, i na przedwiośniu, gdy wzrasta wilgotność powietrza.

Trzeba chronić się przez wychłodzeniem, unikać przeciągów i wilgoci. Tylko w stanach ostrych, gdy występują obrzęki, polecane są zimne okłady, np. z lodu, w pozostałych wskazane jest rozgrzewanie bolących miejsc kąpielami i ciepłymi okładami. Stres nasila dolegliwości – należy dbać o odpoczynek. Masaż zniweluje napięcie mięśni, poprawi ukrwienie tkanek, co łagodzi ból. Warto dbać o sylwetkę. Nadmiar kilogramów to szybsze zużycie i zwyrodnienia stawów.  

Reklama

W diecie osób ze stanami zapalnymi stawów nie powinno zabraknąć działających przeciwzapalnie kwasów omega-3. Są w tłustych rybach (to makrela, sardynki, tuńczyk, łosoś), oleju lnianym, orzechach włoskich. Warzywa i owoce są źródłem bioflawonoidów (wymiatają z organizmu wolne rodniki, wywołujące stan zapalny ) i witaminy C, która uczestniczy w wytwarzaniu kolagenu, (odpowiada on za kondycję stawów i ścięgien). Kolagen jest też w galaretkach. 

Dieta powinna być bogata w minerały chroniące kości i stawy (wapń, magnez, selen, cynk, krzem) i witaminę E, ważną dla mazi stawowej. Warto codziennie pić sok z dwóch cytryn. Przeciwzapalnie działa sok z selera (pół szklanki każdego dnia, można go wymieszać z sokiem z marchwi). Łyżeczka tranu dziennie zmniejszy zmęczenie i ból. Polecane przyprawy to: goździki, anyż, kurkuma, imbir. Ból łagodzi imbirowa mikstura: zalej wrzątkiem 1 cm korzenia, przykryj, po 10 minutach przecedź, dodaj łyżkę miodu. Pij kilka razy dziennie. Podobnie działa napar z łyżeczki kurkumy. Nalewka do smarowania chorych stawów: rozgnieć 3 liście agawy, zalej 100 ml spirytusu, odstaw na 2 tygodnie. 

Maść: wymieszaj 1,5 szklanki soku z czarnej rzepy, szklankę płynnego miodu, 0,5 szklanki spirytusu, łyżkę soli kuchennej. Po 2 godzinach maść jest gotowa. Nawet kiedy reumatyzm bardzo dokucza, nie powinno się zapominać o ruchu. Jego brak nasila dolegliwości, bo ogranicza produkcję płynu stawowego. Wskazana jest łagodna gimnastyka w wodzie, ćwiczenia rozciągające, pływanie, jazda na rowerze, spacery.

Lecznicze okłady 

Przy bólach i obrzękach stawów pomagają okłady: 

1. Z lekko rozbitych tłuczkiem liści kapusty, najlepiej włoskiej (kilka razy dziennie lub na noc). 

2. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut kilka kapuścianych liści z dodatkiem cebuli i otrąb pszennych. Odcedzoną, ciepłą masę owiń gazą i przykładaj na bolące miejsca. 

3. Zmiel 2 łyżki gorczycy, zalej 1 l ciepłej, przegotowanej wody. Namoczoną w tym płynie gazę przykładaj na staw kilka razy dziennie.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje