Reklama

Reklama

Brokuły - zielony detoks

Brokuły uznawane są za jedno z najzdrowszych warzyw. Wykazują nie tylko właściwości przeciwrakowe, są również bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Eksperci zwracają również uwagę na ich właściwości detoksykujące.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) jeden na osiem zgonów na całym świecie spowodowany jest zanieczyszczeniem powietrza. Narażenie na zanieczyszczenia w powietrzu może prowadzić do zaburzeń czynności płuc i zwiększonego ryzyka ataku serca, astmy, a także innych rodzajów chorób płuc i serca.

Reklama

Badanie przeprowadzone przez Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health oceniło zdolność brokułu do zwiększenia detoksykacji. Badacze wskazali, że osoby poddane badaniu, którym podawano napój zawierający liofilizowany proszek z kiełków brokułów, wykazywały 61-proc. wzrost szybkości wydalania toksyn.

Aby zwiększyć korzyści płynące z właściwości detoksykujących brokułów, warto sięgać po ich kiełki, które mają do 50 razy więcej przeciwutleniaczy. Dodatkowo brokuły obniżają poziom cukru we krwi, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, które przyczyniają się do rozwoju chorób serca. Wysoka zawartość błonnika i przeciwutleniaczy w brokułach wspomaga pracę jelit i zdrowie układu trawiennego.

Brokuły są bogatym źródłem witaminy C, która jest najważniejszym składnikiem odżywczym wspomagającym naszą odporność. Pół szklanki tego warzywa pokrywa w 84 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje