Brukselka – jak ją polubić?
Jest warzywem, które obok szpinaku wygrywa, gdy pytamy o najgorsze smaki z dzieciństwa. Jak gotować brukselkę, by skorzystać z jej wartości odżywczych i walorów smakowych?
Maleńkich rozmiarów warzywo jest efektem skrzyżowania kapusty i jarmużu, dwóch niezwykle cennych roślin. Jej wartość odżywcza jest bardzo wysoka: wspiera układ odpornościowy, wzmacnia płodność, sprzyja utrzymaniu ciąży i ma właściwości antynowotworowe.
Poważne argumenty zdrowotne warzywa okazują się dla wielu niewystarczające, a brukselka mogłaby walczyć o miano najbardziej znienawidzonego smaku z dzieciństwa. Dlaczego tak się dzieje? Okazuje się, że większość z nas popełnia błąd w przygotowaniu brukselki.
Jak odczarować piętno nielubianego smaku?
Aby warzywo wreszcie zaczęło nam smakować trzeba je wrzucić do wrzątku i gotować krótko, koniecznie bez przykrycia. Jeśli użyjemy pokrywki gromadzące się w garnku gazy siarkowe przenikną do wnętrza rośliny. W ten sposób brukselka może skutecznie odstraszyć zarówno zapachem, jak i smakiem, będzie gorzka. Do garnka z gotującą się brukselką warto dodać szczyptę cynamonu lub skórkę chleba. Te zabiegi zdecydowanie pozwolą docenić walory smakowe warzywa. Brukselkę z powodzeniem możemy też gotować na parze.
Zanim jednak przystąpimy do gotowania uważnie przyjrzyjmy się brukselce, którą kupujemy. Warto wybierać małą, której liście ciasno przylegają do siebie i nie mają żółtych plam. Brukselka nadaje się do jedzenia na surowo.
Kwas foliowy - dla mamy i taty
W diecie kobiet ciężarnych i wszystkich planujących macierzyństwo, nie może zabraknąć kwasu foliowego, który warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega wadom wrodzonym dziecka. Brukselka jest jego doskonałym źródłem. Obecna w diecie matki przyczyni się do osiągnięcia właściwej masy urodzeniowej noworodka. Ten sam kwas foliowy ma istotny wpływ na płodność mężczyzn, poprawia jakość nasienia, ilość i ruchliwość plemników. Zwiększa tym samym prawdopodobieństwo ojcostwa.
Dla wzmocnienia odporności
Brukselka, jako przedstawicielka warzyw kapustnych, zawiera silny przeciwutleniacz: sulforafan. Jego obecności zawdzięcza działanie grzybo- i bakteriobójcze, a tym samym wzmacnianie systemu odpornościowego. Obecna w diecie może być doskonałą profilaktyką rozwoju choroby wrzodowej żołądka - ma zdolność niszczenia bakterii Helicobacter pylori, która jest główną przyczyną jej wystąpienia.
Profilaktyka chorób nowotworowych
Ten sam sulforafan może uchronić przed rozwojem raka jelita grubego, prostaty, piersi czy płuc. Warunkiem zachowania przez brukselkę właściwości antynowotworowych jest jej krótkie gotowanie, nie dłużej niż cztery minuty lub zjadanie surowej.
Ewa Koza, mamsmak.com