Brzoskwinie – owoce korzystne dla nerek
Dżem, kompot, koktajl, ciasto, sałatka z brzoskwiniami, a może zjadane solo? Każdy ma swój sposób na te wysycone słońcem owoce. Warto rozsmakować się w świeżych brzoskwiniach, właśnie teraz, w pełni lata. Gaszą pragnienie i wspierają pracę nerek.
Brzoskwinie zawierają bogaty pakiet wartości odżywczych, a do tego stymulują produkcję czerwonych krwinek. Są więc dobrym wyborem dla dzieci, których rozwijający się organizm potrzebuje wartościowych produktów. Brzoskwinie rekomendowane są również przy anemii.
Brzoskwinie w diecie cukrzycowej i odchudzającej
Brzoskwinie łączą w sobie dwie najbardziej pożądane cechy owoców: są słodkie, a przy tym niskokaloryczne. Bez wyrzutów można włączyć je nawet do diety odchudzającej. Ważnym atutem brzoskwiń jest wysoka zawartość błonnika (surowe włókno roślinne), który wypełniając żołądek daje uczucie sytości, stymuluje ruchy perystaltyczne jelit i sprzyja normalizacji poziom cukru we krwi.
Świeże brzoskwinie mają niski indeks glikemiczny, więc z powodzeniem mogą włączyć je do jadłospisu osoby borykające się z cukrzycą, oczywiście zachowując kryterium umiaru.
Owoce te w ponad 90 proc. składają się z wody, dlatego dobrze nawadniają komórki i gaszą pragnienie. Do kompotu z brzoskwiń warto dodać listki świeżej mięty i kilka kostek lodu, a stanie się ulubionym sposobem na wzmożone w upale pragnienie.
Suszone brzoskwinie zawierają natomiast dużo cukru, który czyni je wysokokalorycznymi. Nie są zatem dobrym wyborem ani dla diabetyków, ani dla osób redukujących masę ciała.
Działanie detoksykacyjne
Z uwagi na wysoką zawartość wody, brzoskwinie działają moczopędnie. Stymulują pracę nerek i całego układu moczowego, sprzyjając usuwaniu toksyn z organizmu. Są wolne od tłuszczu, nie zawierają też sodu, dlatego będą szczególnie wskazane przy schorzeniach dróg moczowych, nadciśnieniu, reumatyzmie i wysokim poziomie cholesterolu.
Sprzyjają detoksykacji nie tylko poprzez mikcję. Duże dawki błonnika (wyczuwalne przy każdym wgryzieniu się w miąższ owocu) stymulują metabolizm i lepszą pracę jelit. Tym samym, przyspieszają usuwanie złogów i zbędnych produktów przemiany materii. Brzoskwinie pomagają też uporać się z zaparciami.
Owoce korzystne dla kobiet
Brzoskwinie obfitują w polifenole, które neutralizują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych zarówno za przedwczesne starzenie komórek, jak i rozwój chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych. Brzoskwinie mają szczególne właściwości w zapobieganiu i zwalczaniu nowotworów piersi.
Owoce są wskazane dla kobiet ciężarnych. Zawierają wzmacniający serce potas, sprzyjający budowie kości i zębów dziecka wapń i konieczny dla prawidłowego rozwoju płodu kwas foliowy.
Dzięki zawartości stymulującej produkcję estrogenu niacyny, brzoskwinie pomogą łagodzić objawy menopauzy.
Ewa Koza, mamsmak.com