Cebulowe, czyli zdrowe

article cover
123RF/PICSEL

Cebulowe, czyli zdrowe

Szczypiorek – roślina, która najlepiej smakuje wiosną, podana z jajecznicą, świeżym twarogiem czy pysznym kawałkiem ulubionego mięsa. Obok związków siarki znajdziemy w nim duże dawki ważnej dla odporności witaminy C i wzmacniających system nerwowy witamin z grupy B. Ewa Koza, mamsmak.com
Szczypiorek – roślina, która najlepiej smakuje wiosną, podana z jajecznicą, świeżym twarogiem czy pysznym kawałkiem ulubionego mięsa. Obok związków siarki znajdziemy w nim duże dawki ważnej dla odporności witaminy C i wzmacniających system nerwowy witamin z grupy B. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Cebulowa rodzina jest lubianą w wielu kuchniach świata. Najpopularniejszymi przedstawicielami, obok cebuli, są: czosnek, szczypiorek i por. Wszystkie mogą być jadane na surowo i w tej formie przyniosą najwięcej korzyści leczniczych. Z uwagi na walory smakowe często poddaje się je obróbce termicznej. Są składnikami wielu preparatów leczniczych i domowych mikstur na wzmocnienie odporności. Skąd ich charakterystyczny smak i intensywny aromat? Wszystkie obfitują w cenne dla zdrowia olejki eteryczne i związki siarkowe.
Cebulowa rodzina jest lubianą w wielu kuchniach świata. Najpopularniejszymi przedstawicielami, obok cebuli, są: czosnek, szczypiorek i por. Wszystkie mogą być jadane na surowo i w tej formie przyniosą najwięcej korzyści leczniczych. Z uwagi na walory smakowe często poddaje się je obróbce termicznej. Są składnikami wielu preparatów leczniczych i domowych mikstur na wzmocnienie odporności. Skąd ich charakterystyczny smak i intensywny aromat? Wszystkie obfitują w cenne dla zdrowia olejki eteryczne i związki siarkowe.123RF/PICSEL
Zwolennicy naturalnych metod leczniczych nie tylko wzmacniają odporność przy użyciu warzyw cebulowych, ale dla złagodzenia objawów i skrócenia czasu trwania infekcji, stosują je również w trakcie choroby. Szczególne zasługi mają w tej materii czosnek i cebula, określane mianem antybiotyków z natury. Nie oznacza to, że są skuteczne tylko względem bakterii. Czosnek i cebula pomagają również w przypadku infekcji wirusowych i problemów o podłożu grzybiczym.
Zwolennicy naturalnych metod leczniczych nie tylko wzmacniają odporność przy użyciu warzyw cebulowych, ale dla złagodzenia objawów i skrócenia czasu trwania infekcji, stosują je również w trakcie choroby. Szczególne zasługi mają w tej materii czosnek i cebula, określane mianem antybiotyków z natury. Nie oznacza to, że są skuteczne tylko względem bakterii. Czosnek i cebula pomagają również w przypadku infekcji wirusowych i problemów o podłożu grzybiczym. 123RF/PICSEL
O tym, że cebula jest zdrowa wie każde dziecko. W wielu domach wracają do łask syropy cebulowe, którymi nasze babki i prababki leczyły swoje dzieci. Ważne, by spożywać tylko świeże warzywo. Przekrojona cebula nie powinna być przechowywana – łatwo się utlenia i może być szkodliwa, a po dłuższym czasie toksyczna. Obierana nad gorącą płytą kuchenną nie doprowadzi nas do łez. Dla zneutralizowania ostrego aromatu cebuli warto zjeść jabłko, kilka listków natki pietruszki albo 2-3 ziarenka kawy. Tam, gdzie cebula ma ważne miejsce w kuchni, mowa głównie o Gruzji i Bułgarii, ludzie słyną z długowieczności. Nie oznacza to jednak, że możemy się nią objadać bez umiaru, bo możemy doprowadzić do podrażnienia żołądka, jelit, wątroby czy nerek.
O tym, że cebula jest zdrowa wie każde dziecko. W wielu domach wracają do łask syropy cebulowe, którymi nasze babki i prababki leczyły swoje dzieci. Ważne, by spożywać tylko świeże warzywo. Przekrojona cebula nie powinna być przechowywana – łatwo się utlenia i może być szkodliwa, a po dłuższym czasie toksyczna. Obierana nad gorącą płytą kuchenną nie doprowadzi nas do łez. Dla zneutralizowania ostrego aromatu cebuli warto zjeść jabłko, kilka listków natki pietruszki albo 2-3 ziarenka kawy. Tam, gdzie cebula ma ważne miejsce w kuchni, mowa głównie o Gruzji i Bułgarii, ludzie słyną z długowieczności. Nie oznacza to jednak, że możemy się nią objadać bez umiaru, bo możemy doprowadzić do podrażnienia żołądka, jelit, wątroby czy nerek. 123RF/PICSEL
Część jadalną czosnku stanowi cebula, która składa się z różnej ilości ząbków. Czosnek jest szczególnie cenioną rośliną. Trudno wyliczyć jego wszystkie wskazania lecznicze, Polacy najczęściej stosują go przy infekcjach górnych dróg oddechowych i dla wzmocnienia odporności. Kłopotliwym bywa jego silny aromat, z którym możemy sobie poradzić analogicznie jak z zapachem cebuli. Najlepiej zjeść jeden ząbek do kolacji, razem ze wszystkimi domownikami, wtedy nikt nie będzie kręcił nosem. Oprócz wsparcia zdrowia czosnek doskonale podkreśla walory smakowe wielu potraw, zwłaszcza mięsnych.
Część jadalną czosnku stanowi cebula, która składa się z różnej ilości ząbków. Czosnek jest szczególnie cenioną rośliną. Trudno wyliczyć jego wszystkie wskazania lecznicze, Polacy najczęściej stosują go przy infekcjach górnych dróg oddechowych i dla wzmocnienia odporności. Kłopotliwym bywa jego silny aromat, z którym możemy sobie poradzić analogicznie jak z zapachem cebuli. Najlepiej zjeść jeden ząbek do kolacji, razem ze wszystkimi domownikami, wtedy nikt nie będzie kręcił nosem. Oprócz wsparcia zdrowia czosnek doskonale podkreśla walory smakowe wielu potraw, zwłaszcza mięsnych. 123RF/PICSEL
Por najczęściej podawany jest w postaci surówek, albo ląduje w niedzielnym rosole. Warzywo może być zapiekane i grillowane. Warto serwować pora do dań mięsnych, usprawni ich trawienie.
Por najczęściej podawany jest w postaci surówek, albo ląduje w niedzielnym rosole. Warzywo może być zapiekane i grillowane. Warto serwować pora do dań mięsnych, usprawni ich trawienie.123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?