Cenna natka
O niej śmiało można powiedzieć - witaminowa bomba. Jest jednym z najzdrowszych produktów, które możemy kupić za niewielką cenę.
Natka pietruszki to prawdziwy skarb. Warto oswajać z jej smakiem dzieci, dodawać ją nie tylko do zup, czy drugich dań, ale także robić z natki pożywne koktajle.
Jest znakomitym źródłem żelaza i witaminy C, dzięki czemu przeciwdziała anemii. Jej regularne spożywanie przynosi szereg korzyści dla naszego zdrowia. Wystarczy wymienić niektóre z nich:
- pomaga oczyszczać nerki,
- poprawia trawienie, usprawniając pracę jelit,
- łagodzi nerwobóle,
- zapobiega infekcjom,
- obniża ciśnienie,
- pomaga astmatykom,
- łagodzi wzdęcia.
Przepis na pesto z natki pietruszki:
Duży pęczek pietruszki posiekać i wsypać do blendera, dodać ¼ szklanki oliwy i tyle samo wody, sok z jednej cytryny, garść orzechów piniowych, dużą łyżkę białego sezamu, ząbek czosnku i trochę oregano. Całość zblendować. Podawać z makaronem, albo użyć jako smarowidło do kanapek.