Cholesterol nie zawsze trzeba obniżać

Mięso podnosi poziom cholesterolu? Niekoniecznie...
Mięso podnosi poziom cholesterolu? Niekoniecznie...123RF/PICSEL
  • Cholesterol całkowity norma pożądana - poniżej 200 mg/dL (5,17 mmol/L). Poziom podwyższony: 200-239 mg/dL (5,17-6,18 mmol/L). Wysokie ryzyko chorób serca: 240 mg/dL (6,21 mmol/L). DDobry cholesterol HDL - 60 mg/dL (1,56 mmol/L) i powyżej - wysoki poziom
  • Zły cholesterol LDL - poniżej 100 mg/dL (2,6 mmol/L) - poziom optymalny; 130-159 mg/dL (2,6 mmol/L) - graniczny, 190mg/dL (4,91 mmol/L) - bardzo wysoki poziom.
Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?