Choroby a grupa krwi. Jakie są zależności?
Grupa krwi to odziedziczony po przodkach zestaw antygenów znajdujących się na powierzchni czerwonych krwinek, które nie są jednakowe u każdego człowieka. Ma ona szczególne znaczenie przy przetaczaniu krwi i przeszczepach narządów oraz w czasie ciąży, gdy może wywołać konflikt serologiczny. Przeprowadzono jednak wiele badań naukowych, które stawiają tezę, że grupa krwi ma wpływ na nasz układ odpornościowy i predyspozycje metaboliczne. W związku z tym to, jaką grupę krwi posiadamy, może świadczyć o skłonności do zapadania na konkretne choroby. Warto zatem znać swoją grupę krwi, ponieważ może ona wiele powiedzieć o naszym zdrowiu. Na które choroby powinny uważać osoby z daną grupą krwi? Jak należy dbać o organizm zależnie od posiadanej grupy krwi?
Grupa krwi to różnorodny zestaw antygenów pokrywających czerwone krwinki, czyli erytrocyty. Istnieje wiele układów grup krwi, a najważniejszym z nich jest układ AB0. Grupa A zawiera antygeny A, grupa B to antygeny B, natomiast połączenie obu antygenów to grupa AB. Jeżeli na powierzchni erytrocytów nie ma żadnego z tych antygenów, to jest to grupa 0. Antygeny i przeciwstawne im przeciwciała wywołują reakcję odpornościową i decydują, czy można przetoczyć daną krew lub przeszczepić narządy osobie o innej grupie krwi. Ma to również znaczenie w czasie ciąży, gdy może dojść do konfliktu serologicznego.
Występowanie różnych antygenów we krwi odkrył w 1901 r. austriacki immunolog Karl Landsteiner, natomiast oznaczenia A, B, AB i 0 zawdzięczamy polskiemu lekarzowi Ludwikowi Hirszfieldowi. Naukowcy od lat badają, jakie znaczenie ma jeszcze dla nas przypisana nam grupa krwi i w jak dużym stopniu wpływa ona na nasze życie. Według wielu z nich określa ona kondycje układu odpornościowego, preferencje żywieniowe i metaboliczne, a także skłonność do zapadania na konkretne choroby.
Kiedyś na Ziemi istniała jedynie grupa 0, a więc na krwinkach nie występowały żadne antygeny. Ludzie w tamtych czasach pozyskiwali żywność z polowań, a więc ich głównym pożywieniem było mięso, w mniejszym stopniu jagody i owoce. W związku z tym osoby z grupą krwi 0 mają dość silny układ pokarmowy, lecz nietolerancyjny na zmiany. Wytwarzanie większej ilości soku żołądkowego potrzebnego do strawienia białka zwierzęcego sprawia, że osoby z tą grupą krwi są podatne na kłopoty z trawieniem. Sprzyja temu również stres, który może być przyczyną zaparć, wrzodów czy też biegunek. Osoby z tej grupy są też bardziej narażone na zakażenie bakterią Helicobacter pylori wywołującą wrzody. Ze względu na to, że to najstarsza grupa krwi, ludzie ją posiadający są odporni na większość wirusów i drobnoustrojów. Niestety silny układ odpornościowy jest skłonny do wywołania chorób autoimmunologicznych. Osoby z grupą 0 potrzebują do prawidłowego dużej aktywności fizycznej, inaczej ich zaburzony metabolizm przyczyniać się może do tycia, co z kolei sprzyja miażdżycy, zwyrodnieniom stawów czy zapaleniu jelita grubego. Ludzie z grupą 0 powinni szczególnie zwracać uwagę na dostarczanie organizmowi witamin z grupy B wspierających układ nerwowy.
Grupa krwi A
Grupa krwi A wykształciła się, gdy ludzie zaczęli prowadzić osiadły tryb życia i zajęli się uprawą roślin. Z tego powodu nie wytwarza się u nich zbyt wiele kwasów żołądkowych i mogą mieć problemy z trawieniem białka zwierzęcego. Osoby z tej grupy mają trudności z eliminowaniem toksyn, przez co mogą mieć problemy z zatrzymaniem wody w organizmie i ociężałością. Są też bardziej narażone na problemy z oddychaniem, a więc również na alergie i astmę. Osoby z grupą A częściej chorują na anemię, choroby sercowo-naczyniowe, a także nowotwory – szczególnie raka piersi i prostaty oraz układu pokarmowego. Właściciele tej grupy krwi mają oprócz tego kłopoty z zapamiętywaniem i koncentracją. Gorzej też przyswajają witaminy z grupy B, dlatego ważne jest uzupełnianie ich niedoboru. Witaminy te obecne są w roślinach strączkowych, rybach, kaszach i razowym pieczywie. Osobom z grupą A sprzyjają ćwiczenia relaksacyjne, m.in. joga i ćwiczenia rozluźniające.
Grupa B powstała, gdy przodkowie przemieszczali się w inne strefy klimatyczne w poszukiwaniu żywności i lepszych warunków do życia. Spożywali oni zarówno mięso, jak i rośliny, dzięki temu posiadacze tej grupy krwi mają najsilniejszy układ pokarmowy zdolny przyswoić różnorodne produkty. Ludzie z tą grupą krwi mają też dużą odporność, więc rzadziej zapadają na choroby, w tym szczególnie schorzenia układu krążenia i nowotwory. Nie radzą sobie jednak z infekcjami wywołanymi przez paciorkowce i gronkowce. Wykazują więc skłonność do chorowania na zapalenie gardła, zatok czy płuc. Osoby z grupą B narażone są też na problemy z ciśnieniem, cukrzycę typu 2, toczeń czy stwardnienie rozsiane. W sytuacjach stresowych wytwarzają ponadto wysokie ilości kortyzolu prowadzące do zaburzeń metabolicznych. Ludzie z grupą B powinny dostarczać organizmowi duże dawki witamin C i B, a także dbać o regularny, dość aktywny sport typu jazda na nartach, bieganie czy pływanie.
Grupa krwi AB
Grupa krwi AB jest najmłodsza, a przy tym najrzadsza. W wyniku przemian cywilizacyjnych jej posiadacze są najbardziej odporni na zmiany środowiskowe, przy tym lepiej znoszą stres i tolerują zmiany żywieniowe. Cechują się dużą sprawnością fizyczną i silnym układem immunologicznym. Rzadko zapadają na choroby, lecz kiedy ich odporność osłabnie, to pojawić może się wiele schorzeń jednocześnie. Niski poziom wytwarzania soków trawiennych i obecności enzymów trawiennych sprawia, że osoby z grupą AB mają trudność z trawieniem białka zwierzęcego. Gorzej też przyswajają witaminy i minerały. Organizm ludzi z tej grupy słabiej radzi sobie ze zwalczaniem pasożytów atakujących układ pokarmowy. W ich przypadku jest również większe ryzyko chorób układu krążenia, osteoporozy i nowotworów. Ludzie z grupą krwi AB powinni stosować dietę bogatą w witaminy i minerały, a także ograniczyć spożycie cukru obniżającego odporność.