Reklama

Chroni komórki

Witaminy, w które obfituje awokado to: A, C, E - pełnią rolę przeciwutleniaczy. Dają nam ochronę komórek, spowalniają proces ich starzenia, wykazują działanie przeciwnowotworowe.

W ofercie tej zielonej, w kształcie gruszkowatej, rośliny znajdziemy również witaminy z grupy B.

Osoby będące na dietach niskoenergetycznych najczęściej unikają tłuszczu w swoim menu.

Warto wiedzieć, że w średniej wielkości awokado jest około 40 gramów tłuszczu.

Jest to jednak tłuszcz dobroczynny dla zdrowia, bogaty w kwasy omega 3 i omega 6, który warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Awokado pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.

Polecane jest osobom cierpiącym na stany zapalne żołądka i jelit.

Reklama


Czytaj więcej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: awokado
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy