Reklama

Ciśnienie pod kontrolą

Jeśli będziesz tej diety przestrzegać przez minimum 30 dni, ciśnienie może spaść nawet o 10 jednostek!

To, że specjalna dieta może wpłynąć nie tylko na kształt naszej sylwetki, ale i na... prawidłowe ciśnienie, udowodnili naukowcy z Narodowego Instytutu Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego w USA. Stworzyli specjalna dietę zwaną DASH. Posiłki komponuje się samemu z dozwolonych produktów, które podzielono na 8 grup.

1. Kasze i przetwory zbożowe dostarczają błonnika, który obniża cholesterol. Porcja: kromka chleba pełnoziarnistego, 3 łyżki płatków owsianych lub pół szklanki ryżu.

Reklama

2. Warzywa to doskonałe źródło potasu, który obniża ciśnienie. Porcja to szklanka soku lub pół szklanki gotowanych warzyw.

3. Owoce maja dużo witaminy C i beta-karotenu, chroniących tętnice przed działaniem wolnych rodników. Porcja: średni owoc, 4-5 suszonych moreli.

4. Chudy nabiał dostarcza wapnia i witaminę B2, która łagodzi objawy stresu. Porcja: pół szklanki jogurtu, szklanka maślanki, 5 dag sera.

5. Ryby morskie są źródłem kwasów omega-3, które zapobiegają zakrzepom i obniżają ciśnienie. Porcja: 10 dag gotowanej lub smażonej ryby.

6. Orzechy i nasiona strączkowe obniżają poziom złego cholesterolu o 30 proc. Porcja: 1/3 szklanki migdałów, 2 łyżki nasion dyni, pół szklanki zielonego groszku.

7. Tłuszcze roślinne zawierają kwasy tłuszczowe idealne dla serca. Porcja to łyżeczka margaryny, łyżeczka majonezu oraz łyżka oliwy.

8. Miód i gorzka czekolada mają działanie przeciwutleniające, zmniejszają ryzyko zakrzepów. Porcja: łyżeczka miodu, kostka czekolady.

Zasady diety

- Spożywaj minimum dwa wegetariańskie dania w ciągu tygodnia.

- Jeśli lubisz gotowe sosy, wybieraj te, które mają jak najmniej tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans.

- Nie używaj więcej niż pół łyżeczki soli dziennie.

- Ogranicz mocną kawę.

- Pij 1,5 l płynów dziennie (zieloną herbatę, wodę mineralną niegazowaną).

- Jeśli nie jesz owoców, koniecznie pij wyciśnięte z nich soki i to przynajmniej dwa razy dziennie.

- Mięsa możesz zjeść 180 g na dobę (są to 2 porcje). Traktuj je jako samodzielny posiłek.

Pomidorowy przekładaniec

Składniki na 1 porcję, ok. 140 kcal.: Dziki ryż (3 dag) ugotować w osolonej wodzie, po odcedzeniu wymieszać z masłem (pół łyżki), odstawić w cieplejsze miejsce. Pomidorki koktajlowe (2 ) umyć, przekroić na pół. Duży, twardy pomidor umyć, osuszyć, pokroić w plastry, usmażyć na rozgrzanym oleju (łyżeczka). Plastry pomidorów przekładać gorącym dzikim ryżem. Udekorować rozmarynem (kilka gałązek) i połówkami pomidorków koktajlowych, podawać.

Sałatka makaronowa

Składniki na 1 porcję, ok. 260 kcal.: Makaron wstążki (10 dag) ugotować w osolonym wrzątku na półtwardo, przelać wodą, skropić oliwą z oliwek (pół łyżeczki). Pomidor (duży) umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę czerwoną (1/4) obrać, pokroić na talarki. Wszystkie składniki sałatki połączyć, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek (łyżeczka) wymieszaną z sokiem z cytryny (pół łyżeczki). Posypać dowolnymi kiełkami (1/4 opakowania).

Zupa jarzynowa

Składniki na 1 porcję, ok. 160 kcal.: Włoszczyznę (1/4 pęczka) obrać, pokroić w słupki. Zielony groszek (5 dag) rozmrozić. Na rozgrzanym maśle (pół łyżki) przesmażyć, zalać wodą (pół litra). Włoszczyznę doprawić solą i pieprzem, dodać listek laurowy, gotować 15 min. Po tym czasie dodać groszek, gotować jeszcze 15 min. Na koniec zupę zaprawić śmietaną (łyżka) wymieszaną z mąką (pół płaskiej łyżeczki), zagotować. Oddzielnie ugotować makaron (5 dag).

Chwila dla Ciebie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy