Reklama

Co dostarcza najwięcej siły? Najbardziej energetyczne posiłki

W ciągu dnia potrzebujemy dużo energii, aby sprostać codziennym obowiązkom i zadaniom. Niestety wiele osób często opada z sił już na krótko po śniadaniu i stara się ratować kawą, napojem energetycznym czy słodką przekąską. Nie jest to jednak zbyt dobre rozwiązanie, gdyż takie produkty mogą dawać krótkotrwały efekt, a w dodatku niekorzystnie wpływać na zdrowie. Natomiast większą wydajność fizyczną zapewniają nam zdrowy sen i prawidłowe odżywianie się. Ważne jest więc, by spożywać posiłki, które dodają dużo sił do działania. Które produkty są najbardziej energetyczne i co powinno znaleźć się w diecie, aby zniwelować uczucie osłabienia? Podpowiadamy.

Produkty zbożowe

Podstawowym źródłem energii powinny być węglowodany. Istotne jest jednak to, by wybierać cukry złożone, a unikać prostych. Te ostatnie gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi, a następnie powodują jej szybki spadek. Przez to w bardzo krótkim czasie organizm traci energię, a w dodatku domaga się więcej paliwa, co sprzyja podjadaniu i tyciu. W diecie powinny więc znaleźć się węglowodany złożone, takie jak pełnoziarniste pieczywo, makarony, kasze (zwłaszcza gryczana) czy płatki owsiane. Są doskonałym źródłem witamin z grupy B, magnezu i żelaza, czyli składników odżywczych, które korzystnie wpływają na procesy metaboliczne i niwelują uczucie zmęczenia. Produkty z pełnego ziarna zawierają też dużo błonnika, który daje uczucie sytości na dłużej i reguluje poziom cukru we krwi.

Reklama

Jajka

Istotną rolę w dostarczaniu energii organizmowi odgrywa również białko. Daje ono uczucie sytości, a poza tym buduje masę mięśniową i regeneruje mięśnie. Dlatego warto włączyć do swojej diety jajka, które są bardzo dobrym źródłem białka. Jeden z aminokwasów w nich zawartych – tryptofan – przekształca się w mózgu w serotoninę, czyli hormon szczęścia. Ta odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, rytm snu i regulowanie apetytu. Jej niedobór objawia się spadkiem energii, zmęczeniem, złym samopoczuciem, problemami z zasypianiem i nadmierną chęcią na podjadanie. Warto więc na śniadanie sięgnąć po pyszną jajecznicę, jajka na twardo lub kanapkę z jajkiem. Taki posiłek dostarczy nam mnóstwo energii na kilka godzin.

Łosoś

Zaraz po węglowodanach najwięcej zapotrzebowania na energię powinny stanowić tłuszcze. Należy jednak zwrócić uwagę na rodzaj kwasów tłuszczowych i wybierać te nienasycone omega-3 i omega-6. Ich doskonałym źródłem są ryby, a zwłaszcza łosoś. Ten gatunek zawiera ponadto sporo białka i wiele składników mineralnych. Znajdziemy w nim m.in. witaminy z grupy B oraz witaminę D, które biorą udział w wielu procesach metabolicznych. Dobrze jest wiec na stałe włączyć do diety łososia i spożywać go czy to na obiad czy na śniadanie razem z kanapką lub sałatką.

Orzechy

Niezwykle pożywną przekąską, która doda dużo energii, są orzechy. Zawierają sporo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, a także witamin i minerałów. Taki skład sprawia, że orzechy świetnie wpływają na układ nerwowy i pobudzają mózg do pracy. Zwiększają koncentrację, niwelują zmęczenie i pomagają walczyć ze stresem. Nie należy jednak przesadzać z ilością orzechów, gdyż są kaloryczne. Już jedna garstka wystarczy, by zapewnić sobie siły na 1,5-2 godziny.

Gorzka czekolada

Jeśli w ciągu dnia opadamy z sił między głównymi posiłkami, warto sięgnąć po gorzką czekoladę. Jest dobrym źródłem białka, magnezu i związków antyoksydacyjnych, dzięki czemu poprawia pracę mózgu i całego układu nerwowego oraz świetnie pobudza. Dzięki zawartości polifenole korzystnie oddziałuje również na serce, obecna w niej teobromina wspomaga funkcjonowanie nerek. Należy jednak wybierać czekoladę o jak największej zawartości masy kakaowej (powyżej 70 proc.), gdyż to właśnie kakao jest źródłem tych cennych składników.

Owoce i warzywa

Nie można zapominać również o owocach i warzywach, które powinny być podstawą diety. Cechują się dużą wartością odżywczą, a przy tym zazwyczaj małą kalorycznością. Na uwagę zasługują przede wszystkim zielone warzywa liściaste, takie jak sałata, brokuły, szpinak, jarmuż czy brukselka. Zawierają dużo kwasu foliowego, który usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu. Niweluje uczucie zmęczenia, osłabienia i senności. Niezwykle odżywcze są także banany bogate w potas oraz witaminy C i E. Są przy tym źródłem cukrów prostych, ale nie są one równe produktom zawierającym przetworzony cukier. Dużo energii mogą nam również dostarczyć cytrusy pełne witamin i antyoksydantów. Z warzyw i owoców warto przygotowywać sobie pyszne soki, które doskonale pobudzą do działania od samego rana.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy