Reklama

​Co jeść i jak jeść, aby urodzić zdrowe dziecko?

To, co jesz w czasie ciąży ma ogromny wpływ na ciebie i twoje dziecko. Dieta przyszłej mamy, podobnie zresztą jak wszystkich kobiet, które po prostu dbają o zdrowie, powinna być zróżnicowana, dostarczać odpowiedniej ilości kalorii, witamin i minerałów.

Warto też pamiętać o kwasie foliowym - jednej z najważniejszych ciążowych witamin. Dlaczego jest ona aż tak istotna?

Dieta w ciąży - podstawowe zasady zdrowego żywienia przyszłych mam

W diecie przyszłej mamy powinny znaleźć się wszystkie kategorie produktów - mięso i wędliny, ryby, produkty mleczne i zbożowe, warzywa, owoce, oleje roślinne i oczywiście napoje.

Będąc w ciąży pamiętaj też, aby jeść przynajmniej 5 posiłków dziennie, najlepiej o stałych porach. Dzień zawsze zaczynaj od porządnego śniadania z dużą zawartością białka. Może to być np. owsianka, albo chudy, biały ser. W walce z porannymi mdłościami pomoże ci mała przekąska, zjedzona tuż po przebudzeniu, np. herbatniki lub krakersy. Jeśli z kolei doskwiera ci zgaga, unikaj spożywania kwaśnych, tłustych i ostrych potraw.

Reklama

Nie pij alkoholu i nie pal papierosów. Wszelkie używki, stosowane nawet w niewielkich ilościach, mogą poważnie zaszkodzić twojemu dziecku - m. in. doprowadzić do wystąpienia u niego wad rozwojowych, a nawet wywołać poronienie. Pij za to dużo innych płynów (ok. 2 litry dziennie), najlepiej wody mineralnej. Jeśli do tej pory piłaś niepasteryzowane mleko, jadłaś sushi, tatara i ser pleśniowy, to na czas ciąży musisz zrezygnować z tych przysmaków. Produkty te mogą być bowiem niebezpieczne dla ciebie i twojego dziecka.

Kwas foliowy w ciąży - uzupełniaj go zgodnie z zaleceniami lekarza

Zbyt małe ilości kwasu foliowego (witaminy B9) w organizmie matki w pierwszych tygodniach ciąży, jak również przed samym poczęciem dziecka, mogą być przyczyną wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu.

Dzieje się tak, ponieważ to właśnie na przestrzeni 4 pierwszych tygodni życia płodowego struktura ta ulega zamknięciu, by mógł potem rozwinąć się z niej mózg i rdzeń kręgowy. Jeśli cewa nerwowa domknie się nieprawidłowo, wówczas u dziecka mogą pojawić się wady cewy nerwowej, np. bezmózgowie, przepuklina oponowa lub oponowo-rdzeniowa. 

Dawkę kwasu najlepiej ustalić z lekarzem prowadzącym ciążę. Przyjęło się, że kwas foliowy w ciąży kobieta powinna przyjmować w ilości 0,4 mg dziennie - już 3 miesiące przed planowanym zajściem w ciążę, a potem przez kolejne 12 tygodni ciąży. Tym sposobem przyszła mama zmniejsza ryzyko wystąpienia ww. wad nawet o 70%.

Kwas foliowy w ciąży - nie zawsze przyswaja się tak jak powinien

O konieczności przyjmowania kwasu foliowego w trakcie ciąży wie każda przyszła mama, której zależy na zdrowiu dziecka. Nie każda ma jednak świadomość tego, że może się on źle przyswajać i wywołać niedobory. Przynajmniej jeśli chodzi o jego zwykłą formę, dostępną powszechnie w aptekach. Zaburzenia wchłaniania witaminy B9 dotyczą kobiet z mutacją w genie MTHFR. Statystycznie ma ją nawet co druga Polka, ale tylko nieliczne są tego świadome, ponieważ mutacja ta nie zdradza swojej obecności w żaden widoczny sposób.

Badanie MTHFR - powie, jaką formę kwasu foliowego stosować, aby uzupełnić braki

To czy posiadasz mutację w genie MTHFR możesz sprawdzić przy pomocy prostego badania DNA. Na podstawie jego wyniku lekarz dobierze ci odpowiednią formę kwasu foliowego. Musisz wiedzieć, że obok zwykłej witaminy B9 na rynku farmaceutycznym dostępny jest jeszcze zmetylowany kwas foliowy, czyli tzw. metafolina. Jest ona dużo lepiej przyswajalną formą witaminy B9, dedykowaną właśnie kobietom z mutacją genu MTHFR.

Szpinak, brokuły, zielony groszek - w tych produktach znajdziesz najwięcej kwasu foliowego

Znajdziesz go również w sałacie, bobie i soi oraz w owocach,  takich jak pomarańcze i banany. Pamiętaj jednak, że kwas foliowy nie lubi światła i wysokiej temperatury. Poddając produkty z  witaminą B9 obróbce termicznej pozbawiasz je nawet 90% tego cennego składnika. Trzymaj je więc szczelnie zamknięte w opakowaniach i gotuj nie za długo. Staraj się ich też zbytnio nie siekać.

Autor: Natalia Jeziorska

TestDNA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy