Co jeść na zdrowie. Lecznicze właściwości produktów
Warto wykorzystywać te produkty po to, by rzadziej odwiedzać aptekę.
Włoskie, laskowe, ziemne, pistacjowe, migdały. Zawierają dużo cennych kwasów omega-3. I kwas linolenowy, który nie dopuszcza do powstawania złogów cholesterolowych, chroni przed chorobami serca.
Orzechy to także kopalnia białka. Są skarbnicą witaminy E, która chroni nerwy i dba o odporność organizmu. Nerwom służy też magnez; poprawia pracę mózgu. Jedzmy kilka orzechów dziennie (są bardzo kaloryczne).
Jego najcenniejszy składnik to kwasy tłuszczowe omega-3. Chronią przed miażdżycą i zawałem. Zapobiegają uszkodzeniu plamki żółtej i osteoporozie. Pomocne w leczeniu astmy i łuszczycy. Odżywiając mózg, poprawiają pamięć i koncentrację. Łosoś to skarbnica wit. D (chroni przed osteoporozą i depresją), B12 (chroni przed anemią) i selenu (chroni przed nowotworami). Jedzmy go 2-3 razy w tyg.
Powstaje z mleka poddanego naturalnej fermentacji. Zawiera witaminy B, A i D. Jest w nim wapń i białko. Jego najcenniejszym składnikiem są bakterie Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Wpływają na równowagę flory bakteryjnej układu pokarmowego.
A to poprawia trawienie, chroni przed zaparciami i chorobami jelit, wzmacnia odporność. Wskazany jest kubeczek jogurtu (najlepiej naturalnego) dziennie.
Swą leczniczą moc zawdzięcza allicynie – oleistej substancji, która nadaje czosnkowi charakterystyczny zapach.Działa podobnie jak leki obniżające poziom cholesterolu w krwi. Inna substancja czosnku – ajoen, ma moc antybiotyku, skutecznie rozprawia się z bakteriami, leczy kaszel, przeziębienie, obniża gorączkę.
Czosnek zapobiega zlepianiu się płytek krwi, co chroni przed zawałem. Dobrze jest zjadać 1-2 ząbki czosnku dziennie.
Oprócz znacznej ilości witaminy A, E i beta-karotenu, hamujących rozwój komórek nowotworowych, zawierają także sulforafan. Związek ten ma ogromne możliwości w profilaktyce i leczeniu raka okrężnicy, piersi i prostaty. Chroni też oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Brokuły to także broń w walce z bakterią Helicobacter pylori, odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka. Warto jeść to warzywo 3-4 razy w tygodniu.
To doskonałe źródło rozpuszczalnego błonnika, tzw. beta-glukanu. Ma on zdolność tworzenia lepkiego żelu oczyszczającego organizm z toksyn i chroniącego przed nowotworami.
Płatki zawierają też sporo witamin z grupy B, które chronią przed anemią i wzmacniają układ nerwowy. Posiadają też aminokwasy – substancje zapewniające prawidłowe funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu. Owsiankę należy jeść codziennie.