Reklama

Reklama

Co robić, gdy dokuczają nam uchyłki jelita grubego

Choroba uchyłkowa dotyka dorosłych (nawet co trzeciego 60-latka), którzy lubią żywność wysoko przetworzoną, a unikają warzyw. Uchyłki to „woreczki” o średnicy centymetra, które uwypuklają się w jelicie grubym, powodując ból w lewej dolnej części brzucha, wzdęcia i zaparcia. Co jakiś czas dają o sobie znać. Co robić?

Dostarczaj organizmowi błonnik. Codziennie na śniadanie jedz 2-3 łyżki otrąb (możesz dodać je do jogurtu, posypać nimi sałatkę warzywną) albo owsiankę ze świeżymi owocami (np. jabłkami, cytrusami). Do kolejnych posiłków dodawaj zielone warzywa liściaste. 

Jedz probiotyki. Codziennie zjedz dowolną porcję kiszonek (ogórka kiszonego, kiszonej kapusty), przetwory z mleka fermentowanego (jogurt, kefir) lub wypij szklankę kwasu chlebowego (może być kupny). 

Zrezygnuj z używek i konserwantów. Ogranicz czekoladę, kakao, słodycze i gotowe wędliny, bo te produkty nasilają dolegliwości. 

Reklama

Unikaj oddawania stolca na siłę i długiego napinania (przy sedesie postaw niski stołek i opieraj na nim nogi). 

UWAGA! Silny ból brzucha, na który nie pomagają leki rozkurczowe plus gorączka to może być objaw zapalenia uchyłków. Trzeba wtedy pilnie zgłosić się do lekarza. 

100 rad

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje