Reklama

Reklama

Coś słodkiego? Proszę bardzo!

Odchudzasz się, ale smakołyki cię kuszą. Wypróbuj więc te sposoby

Nie umiesz oprzeć się słodyczom, szczególnie między godziną 16 a 22.00. Nic dziwnego, cukier jest pocieszycielem, bo pobudza organizm do wytwarzania endorfin - hormonów szczęścia. Czujesz się odprężona, poprawia ci się humor. Aby oprzeć się słodkościom, sięgnij po produkty, które je zastąpią.

Sok z ogórków

Reklama

Ma największą moc. Jego słodkawy smak oszukuje kubki smakowe. Aby wzmocnić ten efekt, możesz dodać pół jabłka. Zrób więcej soku i przechowuj go w lodówce, aby w każdej chwili ugasić chęć na słodycze. Poza tym ma on potas, który reguluje ciśnienie. Oczyszcza organizm, obniża ilość cukru i przyspiesza przemianę materii oraz odchudzanie.

Budyń z nasion chia

Trzy łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej) namocz na 15 minut w 1,5 szklanki niesłodzonego waniliowego mleka migdałowego. Dodaj szczyptę cynamonu i wanilii, aby je osłodzić. Nasiona chia kilkakrotnie pęcznieją i sycą głód. Wanilia zmniejsza łaknienie cukru, a cynamon obniża jego poziom we krwi.

Woda z limonką

Wystarczy do wody kokosowej wrzucić lód i dolać odrobinę soku z limonki. Taki napój nie tylko osłabi chętkę na słodycze, ale i uzupełni potas i magnez w organizmie. Ma słodkawy, orzechowy smak, ale nie zawiera cukrów. Ma za to tyle łatwo przyswajalnych węglowodanów, witamin i elektrolitów co w osoczu krwi. Wspomaga oczyszczanie organizmu.

Gruszka z sezamem

Ten słodki owoc eliminuje ochotę na słodycze. Zawiera błonnik, zmniejsza cukier we krwi i ułatwia trawienie. Pokrój gruszkę i dodaj sezam (lub tzw. tahini, czyli zmiksowany sezam). Jest on bogaty w minerały, witaminy i przeciwutleniacze. Obniża ciśnienie i cholesterol.

Herbata z miodem

Po godzinie 22.00 możesz wypić letnią herbatkę z róży osłodzoną miodem. Uspokoi cię, wzmocni i doda odrobinę słodyczy. Poza tym zmniejsza głód i ureguluje poziom cukru.

Krakersy z siemieniem

Możesz zjeść krakersa z nasionami lnu i miodem. Len hamuje apetyt na słodycze, a obecny w nim błonnik pęcznieje, dając uczucie sytości. Miód osłodzi krakersy, wzmocni odporność. Zwiększy liczbę pożytecznych bakterii w jelitach i zapobiegnie zaparciom.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje