Reklama

Reklama

Curry – dużo więcej niż smak

Curry to zarówno danie, jak i aromatyczna przyprawa wywodząca się z kuchni indyjskiej. Potrawa w różnej postaci obecna jest w całej Azji. Przeważnie kojarzona z pikantnym gulaszem, którego istotnymi składowymi są zioła i przyprawy. Czym jest zatem przyprawa curry? Okazuje się, że obok silnej nuty smakowej, ma nam do zaoferowania szereg właściwości leczniczych.

W Europie najbardziej popularna jest mieszanka indyjskiego curry, w postaci sproszkowanych ziół i przypraw. Najważniejszą rolę odgrywają w niej: kurkuma, kozieradka, kolendra, kumin rzymski, kardamon, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż, imbir, chili, sól, pieprz cayenne i czarny. To połączenie najczęściej występuje w odcieniach żółci, choć znane są też mieszanki o zabarwieniu czerwonym, a także brązowym (pochodzące ze Sri Lanki).  

Egzotyka oswojona  

Choć dla naszych matek czy babć curry było raczej egzotyczną przyprawą obecnie coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Daje niepowtarzalny aromat i ciekawą nutę smakową, a także intensywnie barwi. Najczęściej wykorzystywane jest do dań z ryżu, potraw mięsnych oraz jako składnik sosów. Z powodzeniem może być użyte do przyprawiania zup oraz sałatek. Sprawdzi się również w duecie z rybami, krewetkami, a także  rozlicznymi daniami kuchni wegetariańskiej.  

Reklama

Smak, barwa i aromat to nie wszystko. Według najnowszych badań curry wykazuje działanie profilaktyczne względem układu krążenia, zmniejsza bóle stawów i ryzyko wystąpienia nowotworów. Kiedy jeszcze warto się w nim rozsmakować?  

Curry dla diabetyków  

Dobrze, by przyprawa zagościła na stałe w jadłospisie diabetyków, osób z podwyższonym poziomem cukru we krwi oraz genetycznie obciążonych cukrzycą. Naukowcy twierdzą, że regularne jego spożywanie, w połączeniu z aktywnym trybem życia, zmniejsza stężenie glukozy we krwi. Dodatkowo kurkumina (obecna w kluczowym składniku curry: kurkumie) zapobiega gwałtownym wahaniom stężenia glukozy we krwi, co jest zmorą każdego diabetyka.  

Profilaktyka anemii  

Curry jest cennym źródłem żelaza, dlatego powinny doprawiać sobie nim smaki zarówno osoby borykające się z anemią, jak i wszyscy nią zagrożeni. Świat XXI wieku zalała fala wysokoprzetworzonej żywności. Stąd coraz częściej pojawia się problem właściwego odżywienia organizmu. Sięgajmy świadomie po wartościowe produkty.  

Przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie  

Obecna w curry kolendra ma właściwości przeciwbakteryjne: hamujące wzrost bakterii, m.in.: Escherichia coli. Zawarta w nim kurkuma ogranicza natomiast stany zapalne w organizmie.    

Curry dla układu krążenia  

Dzięki obecności kozieradki curry korzystnie wpływa na profil lipidowy i normalizację poziomu cholesterolu we krwi. Zawarty w nim kardamon pozwala rozszerzać naczynia krwionośne i zmniejsza napięcie w naczyniach krwionośnych. W efekcie prowadzi to do obniżenia ciśnienia krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów serca i udarów mózgu.

***Zobacz materiały o podobnej tematyce***


Ewa Koza, mamsmak.com  

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: curry

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy