Ćwiczymy pamięć

Krzyżówki to świetne narzędzie do ćwiczenia pamięci w każdym wieku
Krzyżówki to świetne narzędzie do ćwiczenia pamięci w każdym wieku123RF/PICSEL
  • Przede wszystkim żelazo. Najwięcej znajdziemy go w czerwonym mięsie. Przy niedoborach poleca się spożywanie 4 porcji na tydzień. Oprócz tego dużo żelaza zawierają orzechy, migdały, rośliny strączkowe, warzywa liściaste i owoce pestkowe.
  • Produkty o niskim indeksie glikemicznym, jak np. makaron al dente (czyli lekko twardy) czy razowy, chleb wieloziarnisty, mąka z pełnego przemiału. Ich trawienie dłużej trwa, więc cukier w nich zawarty uwalnia się stopniowo i organizm może go lepiej spożytkować. A poza tym węglowodany złożone zawierają dużo błonnika, który pomaga prawidłowo wykorzystać składniki odżywcze.
  • Kwasy omega-3, obecne w tłustych morskich rybach (w łososiu, makreli, śledziu, sardynkach), w olejach (orzechowym) i także, ale w mniejszym stopniu, w mięsie. Brak tych kwasów powoduje osłabienie koncentracji i pamięci.
  • W przypadku, gdy naszemu organizmowi brakuje mikroelementów, potrzebna będzie kuracja witaminami B i C oraz minerałami (magnezem, manganem, jodem, potasem). Ale uwaga, chodzi o dietę długoterminową, którą na stałe zmienimy nasze przyzwyczajenia odżywcze.
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?