Cykl miesiączkowy a dieta: Co i jak jeść?
Większość kobiet sądzi, że o cyklu miesiączkowym wie wszystko. Lekarze przekonują, że miesiączka jest ważnym wyznacznikiem zdrowia i zalecają kobietom uważną obserwację swojego ciała. Każda faza cyklu jest inna, rządzi się własnymi prawami i... wymaga stosowania odmiennej diety! Co i jak jeść, by pomóc sobie przetrwać hormonalną burzę?
Początek fazy folikularnej zbiega się z pierwszym dniem miesiączki i charakteryzuje go znaczny spadek progesteronu i estrogenu. Faza folikularna trwa około 14 dni. W pierwszych dniach wyściółka macicy jest najcieńsza w całym cyku i pogrubia się, by być gotową na przyjęcie zarodka, jeśli zapłodnienie nastąpi w tym cyklu.
Faza folikularna przygotowuje organizm do kolejnego "rozkwitu" - dieta powinna więc wspierać metabolizm estrogenu. W tym okresie powinnyśmy zadbać o odpowiednią dawkę kwasu foliowego, żelaza i witaminy E. Organizm nie pogardzi również dodatkowym zapasem kwasów tłuszczowych omega-3.
Produkty: W fazie folikularnej sięgaj po awokado, brokuły, warzywa strączkowe, dzikie ryby i zielone liście.
Kolejnym etapem cyklu miesiączkowego jest owulacja. Poziom estrogenu gwałtownie się podnosi, wraz z nim zauważamy również nagły przypływ energii. Niestety, owulacja to również dla wielu kobiet walka z opuchlizną i wzdęciami. Tu również z pomocą może przyjść właściwa dieta.
Produkty: Podczas owulacji sięgaj po produkty usprawniająca proces trawienia - bogate w błonnik oraz probiotyki. Ogranicz kawę, herbatę oraz sól, a zamiast tego pij koktajle na bazie zielonych liści oraz alg i wodę z cytryną.
Jeśli nie doszło do zapłodnienia, rozpoczyna się kolejna faza cyklu - faza lutealna, która następuje około 12 dni przed kolejną miesiączką. Poziom estrogenu zaczyna gwałtowanie spadać, wrasta natomiast poziom progesteronu. Efekt? Walczymy z objawami PMS.
W fazie lutealnej organizm zmaga się z nagłym spadkiem energii i znacznym pogorszeniem nastroju. Ratunkiem będzie więc dieta bogata w produkty dodające energii i wspomagające produkcję serotoniny. Postaw również na żywność regulującą poziom cukru we krwi.
Produkty: Jedz gorzką, bogatą w magnez czekoladę i pestki dyni. Do diety włącz również jajka, sery i orzechy.
Ostatnią fazą cyklu miesiączkowego jest menstruacja. Cykl dobiega końca, by za chwilę zacząć się na nowo. Spadek progesteronu wywołuje proces złuszczania się błony śluzowej, pojawia się również krwawienie miesiączkowe.
Problemy trawienne, bolesne skurcze podbrzusza i mdłości - to jedne z najczęstszych dolegliwości, na które skarżą się kobiety podczas menstruacji. Jak sobie pomóc? Lekkie ćwiczenia fizyczne, spokój i relaks pomogą ci przetrwać ten trudny czas. Możesz również zadbać o właściwą dietę - lekką i przeciwzapalną.
Produkty: Wybieraj produkty bogate w żelazo - zielone warzywa, liście i algi. Pij lekką herbatkę z kurkumy.