Cynamonowo – kokosowy kefir wodny
Cynamonowo – kokosowy kefir wodny jest jednym z najzdrowszych, a jednocześnie najłatwiejszych napojów. Pomaga w uregulowaniu poziomu cukru we krwi, dodaje energii, a także wykazuje korzystne działanie w odchudzaniu i w problemach z trawieniem. Zmniejsza nadmierną ochotę na słodycze.
Kefir wodny to napój zawierający bogactwo “dobrych” bakterii, enzymów, witamin i minerałów ważnych dla wzmacniania układu endokrynnego, trawiennego i odpornościowego. Kefir taki jest niezmiernie łatwy do przyrządzenia. Pierwszy krok to poddanie procesowi fermentacji wysokiej jakości wody kokosowej. W tym celu dodajemy do niej kultury bakterii (ziarna kefirowe), aby uzyskać musujący, orzeźwiający napój.
Kefir wodny mogą spożywać osoby na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, diecie paleo, bezglutenowej i bezmlecznej. Z podanej ilości składników uzyskamy około 1 litr napoju.
Potrzebne składniki:
4 szklanki wody kokosowej (najlepiej uzyskanej z 3 – 4 młodych kokosów),
3 łyżeczki namoczonych ziaren kefiru wodnego (1 saszetka, starter),
1 laska cynamonu.
Do przyrządzenia kefiru potrzebny też będzie wysterylizowany słoik litrowy z pokrywką.
Sposób przyrządzenia:
Do słoika wlewamy wodę kokosową o temperaturze pokojowej i dodajemy do niej ziarna kefiru i laskę cynamonu. Mieszamy i lekko przykrywamy pokrywką. Pozostawiamy na 24 – 48 godzin. Kefir kokosowo – cynamonowy jest gotowy, gdy nabierze mlecznego koloru, stanie się lekko gazowany i orzeźwiający.