Czarna herbata - najlepsza na jesień
Do picia zielonej i białej herbaty nie trzeba nikogo zachęcać, o ich zdrowotnych właściwościach specjaliści rozpisują się już od dawna. A co z tradycyjną, czarną herbatą?
"Zapominamy, że wszystkie herbaty pochodzą z liści tej samej odmiany rośliny herbacianej. Herbaty różnią się między sobą czasem zbioru, sposobem suszenia i przetwarzania. W istocie czarna herbata również jest bogatym źródłem składników odżywczych" - podkreśla specjalista ds. żywienia Ian Marber.
W przeciwieństwie do herbat białej czy zielonej, które podobnie jak mięta mają właściwości ochładzające nasz organizm, czarna i czerwona herbata to idealny napój, jaki możemy przygotować, aby się rozgrzać. Dodając do niego miód, sok malinowy, cytrynowy czy imbir, dodatkowo wzmocnimy rozgrzewające działanie naparu.
Czarna herbata ogrzewa nas nie tylko poprzez swoją temperaturę, ale i związki, które poprawiają krążenie krwi. Dodatkowo obniża ciśnienie, hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych, co jest wykorzystywane przy zatruciach pokarmowych.
Kubek czarnej herbaty, w zależności od jej rodzaju, zawiera podobną ilość polifenoli - najsilniejszych przeciwutleniaczy - jak kubek zielonej herbaty. Dodatkowo w czarnej herbacie znajduje się teaflawina, która poprawia funkcje poznawcze mózgu. Co więcej, teaflawina może przyczynić się do zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi.
Na właściwości herbaty wpływa również czas i sposób jej parzenia. Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą (100 °C). Najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania czarnej herbaty jest użycie wody o zbyt niskiej temperaturze. Czas zaparzania herbaty to 3-5 minut, potem zaczyna uwalniać się tanina, która neutralizuje pobudzające działanie teofiliny i kofeiny - dodatkowo herbata staje się gorzka.