Czarne produkty wysokoodżywcze
Od zawsze powtarzano nam, że najzdrowszym kolorem jest zielony. Produkty w tych odcieniach obfitują w chlorofil, składnik o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Okazuje się jednak, że zielony nie musi być monopolistą w modelu zdrowego żywienia. Czarny ryż, czarna soczewica i czarnuszka to zdecydowane czarne konie w rankingu na produkty o wysokich walorach odżywczych i leczniczych. Przyjrzyjmy się bliżej tej silnej trójce.
Czarne produkty wysokoodżywcze
1 / 3
Czarna soczewica
Czarna soczewica już na pierwszy rzut oka wydaje się ekskluzywna - wielu porównuje ją do kawioru. Jest cennym odżywczo produktem, który wspiera prawidłowy rozwój i odbudowywanie komórek organizmu. Powszechnie uznawana jest za najzdrowszą ze wszystkich odmian soczewicy, głównie z uwagi na wyjątkowo wysoką zawartość składników antyoksydacyjnych.
Wegetarianie upodobali sobie soczewicę z uwagi na wysoką zawartość białka, jednak białko to dopiero początek jej atutów. Soczewica obfituje w błonnik, kwas foliowy, szereg witamin i składników mineralnych.
Korzyści zdrowotne
Soczewica jest zalecana w diecie diabetyków i osób odchudzających się – ma niską kaloryczność, wysoką zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny, dlatego wypełniając żołądek utrwala uczucie sytości nie powodując gwałtownego wyrzutu insuliny. Sprzyja normalizacji poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
Pomaga regulować ciśnienie tętnicze krwi. Stymuluje ruchy perystaltyczne jelit i niweluje zaparcia. Jest rekomendowana dla osób aktywnych (zarówno pracownikom fizycznym, jak i sportowcom), kobiet planującym macierzyństwo i ciężarnym, borykających się z anemią i żyjących w przewlekłym stresie.
Głęboki smak czarnej soczewicy pasuje do zup, pikantnych przekąsek i kolorowych sałatek. Dla kontrastu warto podać ja na przykład z żółtą i czerwoną papryką i listkami świeżej rukoli.