Czarny czosnek fermentowany. Jeszcze lepszy niż tradycyjny
Czosnek już dawno zaskarbił sobie przydomek antybiotyku z natury. Pewnie sięgalibyśmy po niego chętniej, gdyby nie jego silna woń, która zostaje z nami długo po zjedzeniu. Czarny czosnek fermentowany może być wybawieniem z tego kłopotu. Nie dość, że wygrywa z klasycznym wyższą zawartością składników odżywczych, to jest też pozbawiony nielubianego, intensywnego aromatu. Co warto wiedzieć o czarnym czosnku i kto powinien po niego sięgnąć?
Czarny czosnek nie jest wytworem natury. Powstaje z klasycznego, naturalnego czosnku, który jest poddany długotrwałemu działaniu wysokiej temperatury. Teoretycznie można przeprowadzić taki zabieg w warunkach domowych, ale jest to zupełnie nieopłacalne. Wymagałoby włączenia piekarnika na 6-8 tygodni. Tymczasem główkę gotowego fermentowanego czarnego czosnku można kupić za kilkanaście złotych. Za prąd zapłacimy dużo więcej.
Określany mianem superfood, nazywany żywnością funkcjonalną i antybiotykiem z natury, czarny czosnek fermentowany powstaje w wyniku poddania białego czosnku długotrwałemu procesowi starzenia. Klasyczny czosnek umieszczany jest na dwa miesiące w specjalnej komorze, która zapewnia optymalne warunki fermentacji. Panuje w niej wysoka wilgotność i stała temperatura, ok. 60 st. C.
Ten czas jest potrzebny, by czosnek zyskał nowy, trochę egzotyczny wygląd. Zmienia się jego kolor. Czosnek staje się czarny, traci charakterystyczny, ostry aromat i intensywny smak. Jednocześnie zyskuje szereg nowych właściwości leczniczych.
Klasyczne czosnkowe nuty są w nim wyciszone, możemy je delikatnie wyczuć pod koniec przeżuwania. Dominuje smak i zapach wędzonej śliwki. Niektórzy twierdzą, że czarny czosnek ma nuty smakowe suszonych moreli, a aromat grzybów i wanilii. Pisanie o smaku jest podobne do opisywania zapachów. Najlepiej skosztować. Własne kubeczki smakowe powiedzą nam więcej niż najbarwniejsze opisy. A czarnego czosnku zdecydowanie warto spróbować - i dla smaku, i dla zdrowia.
Czarny czosnek fermentowany jest wolny od ostrej woni, jaka towarzyszy nam po zjedzeniu klasycznego, białego czosnku. Chętnie wykorzystywany w kuchni azjatyckiej, coraz śmielej podbija podniebienia Europejczyków.
Zdaniem naukowców czosnek poddany procesowi fermentacji ma aż 10-krotnie większą moc leczniczą niż czosnek klasyczny. Zawiera aż 18 spośród 20 aminokwasów podstawowych. Ma niebagatelny wpływ na cały organizm, z naciskiem na wsparcie systemu immunologicznego, układu pokarmowego i krążenia.
Fermentowany czarny czosnek bije na głowę biały zawartością niezwykle ważnych dla zdrowia antyoksydantów. Te związki skutecznie nokautują wolne rodniki, które odpowiadają nie tylko za przedwczesne starzenie komórek, ale też rozwój chorób cywilizacyjnych, nie wykluczając nowotworowych.
O jego walorach i korzyściach zdrowotnych można pisać bez końca. Wypunktujmy najważniejsze.
Czarny czosnek fermentowany:
1. Działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i przeciwalergicznie.
2. Jest skuteczną bronią do walki z różnymi drobnoustrojami chorobotwórczymi. Nokautuje wirusy, bakterie i grzyby.
3. Ma wielokierunkowy korzystny wpływ na metabolizm: pomaga normalizować poziom cukru we krwi, usprawnia trawienie, pracę żołądka i jelit.
4. Usprawnia usuwanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.
5. Jest polecany w diecie odchudzającej - nie tylko dlatego, że usprawnia metabolizm, ale jest cenny odżywczo, a redukując kaloryczność musimy pamiętać przede wszystkim o włączaniu do jadłospisu wartościowych produktów.
6. Pomaga regulować poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi.
7. Obniża ciśnienie tętnicze krwi. Ma korzystny wpływ na pracę serca.
8. Obfituje w wapń, magnez i cynki. Wzmacnia więc kościec, serce i układ nerwowy.
9. Jest pomocny w łagodzeniu licznych dolegliwości bólowych (działa przeciwzapalnie). Łagodzi bóle stawów.
10. Hamuje procesy przedwczesnego starzenia i ma korzystny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci - zawiera siarkę.
Włączony do diety przyniesie wiele korzyści. Sięgnij po niego bez wahania w sezonie infekcyjnym, by odżywić komórki i wzmocnić odporność. Najlepiej jeść go regularnie, w małych porcjach. Jest dobrym dodatkiem do kanapek, sałatek i dań mięsnych. Wzbogaca je smakowo i usprawnia trawienie posiłków.
Ewa Koza, mamsmak.com
***
Zobacz również:
Jak jeść czosnek, żeby działał?
Jak złagodzić nieprzyjemny zapach czosnku?
Kiedy nie powinniśmy spożywać czosnku?