Czas na cytrusy
Mandarynki, pomarańcze, cytryny, limonki, grejpfruty, czyli owoce cytrusowe, są bogate w witaminy i minerały, dostarczają energii. Na początku roku są najsmaczniejsze.
Z cytrusów można przygotować wspaniałe desery, sałatki owocowe, ciasta. Stanowią cenny dodatek smakowy do napojów i to zarówno rozgrzewających herbat, jak i alkoholowych ponczów.
Owoce cytrusowe to bomba witaminowo - mineralna. Zawierają dużo witaminy C oraz związki zwane flawonoidami, które działają ochronnie na witaminę C, zabezpieczają przed utlenianiem i podnoszą jej efektywność. Flawonoidy rozpuszczają złogi cholesterolowe i uszczelniają ścianki naczyń krwionośnych.
Witamina C wpływa na syntezę i zachowywanie kolagenu – głównego budulca tkanki łącznej. Aktywizuje nasz system immunologiczny. Pobudza wzrost i sprawność limfocytów (czyli komórek odpowiedzialnych za odporność) i białych ciałek krwi, które zwalczają atakujące nas mikroorganizmy. Witamina C obniża ogólny poziom cholesterolu we krwi i cholesterolu LDL, a podnosi ilość cholesterolu HDL. Zapobiega to odkładaniu się nadmiaru cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych, zlepianiu się krwinek, chroniąc nas przed miażdżycą i chorobą wieńcową. Jest tak że doskonałym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami – głównym winowajcą nasilenia się procesów starzenia komórek organizmu. Neutralizowanie szkodliwego wpływu rodników tlenu chroni organizm przed zmianami nowotworowymi.
Cytrusy to owoce bardzo soczyste – zawierają spore ilości wody, która wzmaga uczucie sytości. Zawarte w cytrusach aktywne biologicznie substancje pomagają organizmowi w procesie oczyszczania z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Porcja błonnika pochodzącego z cytrusów (ananasa, grejpfruta, czy kiwi) nie tylko wydłuża odczuwany stan najedzenia, ale też reguluje i usprawnia perystaltykę jelit. Substancje pektynowe owoców cytrusowych posiadają nie tylko zdolność wchłaniania dużych ilości wody z przewodu pokarmowego oraz własności wiązania metali ciężkich, toksyn i cholesterolu. Te ostatnie związane przez błonnik stają się niedostępne dla komórek organizmu i zostają wydalone z organizmu w procesie defekacji.
W dietach odchudzających owoce cytrusowe zajmują bardzo ważne miejsce. Zawarte w nich substancje aktywują przemianę materii, przyspieszają i ułatwiają trawienie. Zawarte w pomarańczy kwasy organiczne pobudzają wydzielanie soków trawiennych i ułatwiają utlenianie pokarmów. Wypijanie codziennie rano szklanki wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny pomaga organizmowi aktywować przemianę materii.
Soczyste kolory potraw powstałych z udziałem cytrusów oddziału ją także pozytywnie na psychikę. Poprawiają nastrój i dodają energii. Działają antystresowo i pobudzająco. Pod wpływem substancji zawartych w cytrusach w organizmie odbywa się synteza hormonopodobnej substancji – serotoniny. Serotonina to neuroprzekaźnik impulsów nerwowych, nazywana hormonem szczęścia. Gwarantuje koncentrację, mocny sen, łagodzi bóle i dodaje sił psychicznych. Ma niebagatelny wpływ na nasze pozytywne usposobienie i optymizm, ułatwia pokonywanie stresów i nastrojów depresyjnych.
Gdy brak świeżych krajowych owoców, owoce cytrusowe kuszą nas smakiem, zapachem i optymistyczną barwą.
WAŻNE:
Owoce cytrusowe przed obraniem należy bezwzględnie dokładnie umyć i wyszorować w ciepłej wodzie. W sklepie zwykle dotykane są przez wielu konsumentów, a na czas transportu dość często zawija się je w papierowe bibułki nasycane chemicznymi środkami konserwującymi.