Reklama

Czekolada kusi

Kto z nas nie lubi czekolady? Oprócz walorów smakowych ma też te, które powodują wydzielanie hormonów szczęścia – endorfin.

Gdy zjemy kilka kostek czekolady, poczujemy się lepiej i z pewnością poprawi się nasz nastrój. Niestety, częste sięganie po nią albo objadanie się bez umiaru, powoduje, że przybieramy na wadze. Pamiętajmy, że nawet gorzka czekolada ma aż 558 kilokalorii. Jej atutem jest natomiast niski indeks glikemiczny - dzięki temu mogą kosztować ją diabetycy, oczywiście w małych ilościach.

Czekolada nie jest polecana przy kłopotach trawiennych. Może wywoływać nie tylko zaparcia, ale także gwałtowne biegunki, zwłaszcza u osób borykających się z jelitem drażliwym.

Reklama

Jeśli chcemy częstować dzieci tym smakołykiem, wybierzmy gorzką, o zawartości minimum 70 procent miazgi kakaowej.

Warto pamiętać też, że czekolada jest silnie alergizująca, obserwujmy więc, czy u naszego przedszkolaka nie wystąpiła wysypka, lub inna reakcja alergiczna.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: czekolada
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy