Czerwona odsłona zdrowia
Kolor ma znaczenie – również w świecie wartości odżywczych. Czerwony kolor warzyw jest tożsamy z wysoką zawartością likopenu – silnego antyutleniacza. W związek ten obfitują oczywiście pomidory. Co to dla nas oznacza?
Likopen jest najsilniejszym przeciwutleniaczem z grupy karetonoidów. Ma tym samym wyjątkową siłę do walki z wolnymi rodnikami. Regularnie dostarczany do organizmu pozwoli zatem na opóźnianie starzenia komórek i będzie stanowił naturalną profilaktykę chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych.
Warto sięgać po pomidory niezależnie od płci: fani pomidorów mają obniżone ryzyko wystąpienia raka prostaty i raka szyjki macicy, jednych z najczęściej występujących chorób nowotworowych.
Kiedy jeszcze podaż likopenu ma szczególnie duże znaczenie? Antyoksydant skutecznie hamuje powstawanie ubytków w masie kostnej, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy. Osoby genetycznie obciążone tą chorobą powinny wypijać minimum szklankę soku pomidorowego dziennie - najlepiej oczywiście domowej roboty: ze świeżych pomidorów.
Z takim sokiem dostarczymy do organizmu najwięcej cennych składników odżywczych. Trzeba jednak zaznaczyć, że likopen z przetworzonych pomidorów jest dla organizmu ludzkiego łatwiejszy do przyswojenia niż ze świeżych warzyw. Śmiało korzystajmy z walorów smakowych i zdrowotnych zawartych w zupie krem z pomidorów czy przecierach pomidorowych.
Pomidory dla serca?
Nie tylko z uwagi na likopen, ale również inne związki organiczne, pomidory korzystnie wpływają na układ krążenia i kondycję serca. Pośrednio hamują nagromadzenie trójglicerydów i obniżają poziom cholesterolu przez co zapobiegają zawałom i miażdżycy. Dzięki dużej zawartości potasu mają zdolność obniżania ciśnienia tętniczego krwi.
Dla oczyszczenia ciała
Blisko 95 procent pomidora stanowi woda - działają moczopędnie - z korzyścią dla nerek. Pomagają oczyścić organizm z toksyn również poprzez dużą zawartość błonnika. Z uwagi na surowe włókno roślinne - zawarte między innymi w drobnych pestkach - pomidory usprawniają pracę przewodu pokarmowego.
Najmłodszym podajemy pomidora bez skórki i po przetarciu, aby pestki nie drażniły nadmiernie niewykształconego w pełni układu pokarmowego dziecka. Pomidory powinny gościć na talerzach dzieci również z uwagi na budowanie układu kostnego i wsparcie na etapie budowania zębów - zarówno mlecznych, jak i w fazie tworzenia stałego uzębienia.
Dzieciom i seniorom polecane są dla poprawy odporności. Pomidory dostarczają wysokich dawek witaminy C - królewskiej witaminy dla naszego układu immunologicznego.
A kiedy lepiej z nich zrezygnować? Ani pomidory, ani żadne przetwory na ich bazie nie będą sprzyjały pacjentom z refluksem żołądkowo-przełykowym. Nikt, nawet pomidor, nie jest doskonały.
Wiedza daje siłę w walce o jak najlepszą kondycję organizmu. Troszczmy się o siebie i bliskich - naturalnie.
Ewa Koza, mamsmak.com