Czosnek: Pomaga zdrowiu
Mały ząbek czosnku zawiera witaminy B1, B2, PP, C oraz prowitaminę A. Znaleźć w nim można również sole mineralne magnezu, potasu i wapnia, a także mikroelementy takie jak chrom, kobalt i nikiel. Cenne właściwości mają olejki eteryczne, które wspomagają układ odpornościowy.
Czosnek jest doskonałym dodatkiem do potraw, bowiem reguluje pracę układu pokarmowego i zapobiega wzdęciom. Warto pamiętać, że w diecie dziecka, jego nadmiar może mieć efekt odwrotny i dlatego zalecany jest umiar. Czosnku powinny unikać również osoby, które zmagają się z niskim ciśnieniem, przyjmują leki przeciwzakrzepowe, borykają się z nieżytem żołądka, jelit czy wątroby.
Zawarte w czosnku związki chemiczne zawierają siarkę. To właśnie ten pierwiastek wpływa na ostry smak i zapach tego warzywa.
Czosnek jest uznawany za tradycyjny sposób na przeziębienie. Niestety, wszelkie napary, zawierające wyciąg z tej rośliny powodują jedynie, że mamy nieświeży oddech. Być może stosując mieszaninę czosnku z masłem i miodem jesteśmy w stanie poprawić nawilżenie błon śluzowych, ale to jedyna pozytywna reakcja, na jaką możemy liczyć.
Okazuje się, że mimo licznych badań nie udało się stwierdzić powiązania między jedzeniem czosnku, a skróceniem czy złagodzeniem przebiegu przeziębienia. Choć wydaje się to nieprawdopodobne, ale brakuje dogłębnych badań, które pozwoliłyby sprawdzić właściwości czosnku w tym zakresie.
Nie da się ukryć, że może być skuteczny, jako środek biobójczy, bo stosuje się go nawet w niektórych pestycydach.
Czosnku nie powinny jeść osoby z problemami żołądkowymi, z nasiloną hipotonią i te, które mają problemy z wątrobą. Zaleca się nie spożywanie go przy chorobie zakrzepowej i przy niskim ciśnieniu.