Cztery zioła dla wątroby

article cover
123RF/PICSEL

Cztery zioła dla wątroby

Ostropest możemy jeść, a także zaparzać. Warto mieć go pod ręką w przypadku zatruć pokarmowych, a przy kłopotach z poziomem cholesterolu we krwi, włączyć na stałe do jadłospisu. Sprawdzi się w leczeniu zmian wywołanych wirusowym zapaleniem wątroby.
Ostropest możemy jeść, a także zaparzać. Warto mieć go pod ręką w przypadku zatruć pokarmowych, a przy kłopotach z poziomem cholesterolu we krwi, włączyć na stałe do jadłospisu. Sprawdzi się w leczeniu zmian wywołanych wirusowym zapaleniem wątroby.
Korzystny wpływ na wątrobę, drogi żółciowe i procesy trawienne ma też korzeń mniszka lekarskiego. Ziele ma korzystny wpływ na dwa największe filtry ludzkiego organizmu: nerki i wątrobę. Stymulując filtrację nerek i wydzielanie żółci, sprzyja metabolizmowi i przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.
Korzystny wpływ na wątrobę, drogi żółciowe i procesy trawienne ma też korzeń mniszka lekarskiego. Ziele ma korzystny wpływ na dwa największe filtry ludzkiego organizmu: nerki i wątrobę. Stymulując filtrację nerek i wydzielanie żółci, sprzyja metabolizmowi i przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. 123RF/PICSEL
Ważnym sprzymierzeńcem wątroby jest karczoch zwyczajny, roślina, którą można jeść, a także przygotować napar z jej ziela. Najczęściej występuje w mieszankach ziołowych, picie których zaleca się po posiłku, dla wsparcia procesów metabolicznych. Karczoch chroni komórki wątroby, ma działanie antyoksydacyjne, reguluje poziom cholesterolu we krwi i wspomaga oczyszczanie dróg żółciowych.
Ważnym sprzymierzeńcem wątroby jest karczoch zwyczajny, roślina, którą można jeść, a także przygotować napar z jej ziela. Najczęściej występuje w mieszankach ziołowych, picie których zaleca się po posiłku, dla wsparcia procesów metabolicznych. Karczoch chroni komórki wątroby, ma działanie antyoksydacyjne, reguluje poziom cholesterolu we krwi i wspomaga oczyszczanie dróg żółciowych.
Kolejnym dobrym zwyczajem jest picie naparów ziołowych, które oczyszczą wątrobę, zwiększą wydzielanie żółci i usprawnią procesy trawienne, niwelując uczucie ciężkości po zjedzonym posiłku. Pierwszym, wspomnianym już ziołem, jest ostropest plamisty, którego główny składnik: sylimaryna, działa odtruwająco i regenerująco na komórki wątroby.
Kolejnym dobrym zwyczajem jest picie naparów ziołowych, które oczyszczą wątrobę, zwiększą wydzielanie żółci i usprawnią procesy trawienne, niwelując uczucie ciężkości po zjedzonym posiłku. Pierwszym, wspomnianym już ziołem, jest ostropest plamisty, którego główny składnik: sylimaryna, działa odtruwająco i regenerująco na komórki wątroby. 123RF/PICSEL
Na uwagę zasługuje ziele dziurawca, które warto serwować po obfitych posiłkach. Dziurawiec wspiera pracę wątroby, ułatwia trawienie, działa żółciopędnie oraz rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Ma jednak silne działanie fototoksyczne, dlatego lepiej unikać go latem. Zmienia też metabolizm wielu leków, dlatego włączenie dziurawca warto omówić z lekarzem prowadzącym. Ewa Koza, mamsmak.com
Na uwagę zasługuje ziele dziurawca, które warto serwować po obfitych posiłkach. Dziurawiec wspiera pracę wątroby, ułatwia trawienie, działa żółciopędnie oraz rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Ma jednak silne działanie fototoksyczne, dlatego lepiej unikać go latem. Zmienia też metabolizm wielu leków, dlatego włączenie dziurawca warto omówić z lekarzem prowadzącym. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Dużym obciążeniem dla wątroby są tłuste i wysokoprzetworzone produkty żywnościowe, leki i alkohol. Nawet jeśli musimy podjąć leczenie farmakologiczne, kluczem do poprawy kondycji wątroby jest wdrożenie lekkostrawnej diety. Nieocenionym wsparciem są żółciopędne przyprawy. Warto na stałe włączyć do jadłospisu kminek, majeranek, tymianek i oregano. Szczególnie osoby, które zażywają duże ilości leków, powinny wyrobić sobie nawyk dodawania mielonego ostropestu plamistego do kanapek, sałatek lub porannej owsianki. Ostropest nie wpływa na smak spożywanych produktów, a wspiera funkcje wątroby i całego organizmu.
Dużym obciążeniem dla wątroby są tłuste i wysokoprzetworzone produkty żywnościowe, leki i alkohol. Nawet jeśli musimy podjąć leczenie farmakologiczne, kluczem do poprawy kondycji wątroby jest wdrożenie lekkostrawnej diety. Nieocenionym wsparciem są żółciopędne przyprawy. Warto na stałe włączyć do jadłospisu kminek, majeranek, tymianek i oregano. Szczególnie osoby, które zażywają duże ilości leków, powinny wyrobić sobie nawyk dodawania mielonego ostropestu plamistego do kanapek, sałatek lub porannej owsianki. Ostropest nie wpływa na smak spożywanych produktów, a wspiera funkcje wątroby i całego organizmu.123RF/PICSEL
Najczęściej bagatelizujemy jej znacznie, bo wątroba nie boli, a ból najskuteczniej dyscyplinuje nas do szukania pomocy. Zaburzenie pracy wątroby może przebiegać powoli, jeśli jednak dyskomfort trawienny pojawia się coraz częściej, trzeba poszukać jego przyczyny. Z wątrobą nie opłaca się, kolokwialnie mówiąc, pogrywać. Wie o tym każdy, kogo dotknęła jakakolwiek wątrobowa przypadłość. Gruczoł odpowiada za poprawny przebieg wielu funkcji życiowych.
Najczęściej bagatelizujemy jej znacznie, bo wątroba nie boli, a ból najskuteczniej dyscyplinuje nas do szukania pomocy. Zaburzenie pracy wątroby może przebiegać powoli, jeśli jednak dyskomfort trawienny pojawia się coraz częściej, trzeba poszukać jego przyczyny. Z wątrobą nie opłaca się, kolokwialnie mówiąc, pogrywać. Wie o tym każdy, kogo dotknęła jakakolwiek wątrobowa przypadłość. Gruczoł odpowiada za poprawny przebieg wielu funkcji życiowych.123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?