Cztery zioła dla wątroby

Czujesz się ociężały, masz mało energii, a twój brzuch protestuje nawet po niewielkim posiłku? Być może wsparcia potrzebują nie tylko żołądek i jelita, ale też największy gruczoł trawienny – wątroba. Po jakie zioła warto sięgnąć, by wesprzeć jej tytaniczną pracę? Mamy aż cztery asy!

123RF/PICSEL

Cztery zioła dla wątroby

Ostropest możemy jeść, a także zaparzać. Warto mieć go pod ręką w przypadku zatruć pokarmowych, a przy  kłopotach z poziomem cholesterolu we krwi, włączyć na stałe do jadłospisu. Sprawdzi się w leczeniu zmian wywołanych wirusowym zapaleniem wątroby.
Korzystny wpływ na wątrobę, drogi żółciowe i procesy trawienne ma też korzeń mniszka lekarskiego. Ziele ma korzystny wpływ na dwa największe filtry ludzkiego organizmu: nerki i wątrobę. Stymulując filtrację nerek i wydzielanie żółci, sprzyja metabolizmowi i przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.
Ważnym sprzymierzeńcem wątroby jest karczoch zwyczajny, roślina, którą można jeść, a także przygotować napar z jej ziela. Najczęściej występuje w mieszankach ziołowych, picie których zaleca się po posiłku, dla wsparcia procesów metabolicznych. Karczoch chroni komórki wątroby, ma działanie antyoksydacyjne, reguluje poziom cholesterolu we krwi i wspomaga oczyszczanie dróg żółciowych.
Kolejnym dobrym zwyczajem jest picie naparów ziołowych, które oczyszczą wątrobę, zwiększą wydzielanie żółci i usprawnią procesy trawienne, niwelując uczucie ciężkości po zjedzonym posiłku. Pierwszym, wspomnianym już ziołem, jest ostropest plamisty, którego główny składnik: sylimaryna, działa odtruwająco i regenerująco na komórki wątroby.
+3
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?