Czy herbaty zawierają szkodliwe chemikalia?
Większość z nas uważa herbatę za najzdrowsze źródło kofeiny, zwłaszcza zestawiając ją z napojami energetycznymi czy kawą. Jednakże prawda jest taka, że wiele z konwencjonalnych gatunków uwielbianego przez nas napoju zawiera znaczną ilość szkodliwych chemikaliów oraz pestycydów i fluoru. Składniki te uważa się, za jedne z bardziej niebezpiecznych dla człowieka. Oczywiście, podobnie jak każdy inny produkt, nie każda marka herbaty jest taka sama. Wybór jest ogromny, ale my często kierujemy się kryterium ceny, a tym samym narażamy na szwank swoje zdrowie.
Herbata jest rzadko myta przed pakowaniem, dlatego niebezpieczne pestycydy - wcześniej rozpylane na uprawy - często lądują w naszych filiżankach. Badania laboratoryjne potwierdzają zawartość takich składników w herbatach konwencjonalnych marek, są to głównie pestycydy, które uznane są jako substancje rakotwórcze. Większość popularnych marek herbaty dodaje liście jako naturalny aromat, co doprowadziło do błędnego przekonania konsumentów, że są one lepsze. Istnieje jednak cała lista tego, co "naturalne smaku" mogą oznaczać. Badania naukowe pokazują znaczny odsetek populacji przekracza zalecaną ilość spożycia fluoru. Zbyt duża dawka fluoru często niesie negatywne skutki dla zdrowia, a może nawet spowodować niepłodność. Nadmierna ilość fluorków została uznana za ważną cechę biorąc pod uwagę ilości zużywanej herbaty każdego dnia. Oprócz tego, że powodują one zaburzenia czynności nerek, to może również prowadzić do problemów z zębami i kośćmi.
Kiedy herbata rośnie fluorek wchłania się z gleby, co oznacza, że starsze liście zawierają stosunkowo większe ilości fluoru. Tańsze marki herbaty są wytwarzane z relatywnie tańszego rozwiązania, a konkretnie ze starszych liści herbaty, która zwykle zawiera więcej fluoru. Takie herbaty zawierają również najbardziej minimalne ilości przeciwutleniaczy, co znacznie ogranicza korzyści zdrowotne związane z piciem herbaty. Niepokojąca jest informacja, że poziom toksyn zawartych w co najmniej połowie marek herbaty przekroczyła granicę prawną. Wiele z tych marek charakteryzuje się dużą zawartością monokrotofosu- substancji powodującej nieregularne bicie serca. Inne z nich zawierają nawet 20 różnych rodzajów pestycydów w tym endosulfan, który może uszkodzić układ nerwowy.
Aby zapewnić sobie bezpieczeństwo i uwolnić się od tych szkodliwych substancji nie musisz od razu rezygnować z własnego rytuału picia herbaty, ponieważ herbata jest również źródłem niesamowitych korzyści zdrowotnych. Można jednak spróbować wykonać następujące czynności. Zmień swoją herbatę na biała herbatę, ponieważ jest ona wykonywana z młodych liści herbaty, więc zawiera mniejsze ilości fluorków. Zaopatrz się w herbatę liściastą sprzedawana luzem i dokładnie zaparz ją od podstaw. Zawsze wybieraj herbatę pochodzenia organicznego. Sprawdź listę składników herbaty. Zachowaj szczególną ostrożność, zwłaszcza podczas zamawiania herbaty w restauracjach, ponieważ większość z tych zakładów używa tanie herbaty o dużej zawartości pestycydów. Musisz również nabyć niezbędną wiedzę o parzeniu herbaty na przykład jak długo trwa parzenie konkretnej marki. Przykładowo zaleca się parzenie czarnej herbaty przez około 3-5 minut, białą i zieloną przez około 2-3 minut, herbaty oolong przez 4-7 minut. Herbaty ziołowe na ogół powinno parzyć się przez co najmniej pięć minut. Pamiętaj, że silniejsza herbata parzy się dłużej.
Picie herbaty przynosi znaczne korzyści zdrowotne, ale może również prowadzić do wielu problemów ze zdrowiem. Marka i jakość herbaty ma niezwykle ważne znaczenie, bo to od niej zależy, ile przyjmiesz trujących pestycydów i fluorków oraz zdrowych przeciwutleniaczy i minerałów. Wniosek z powyższego jest jeden: faktycznie im tańsze tym gorsze czyt. bardziej szkodliwe.