Reklama

Czy kasze naprawdę nie są dobre dla wrzodowców?

Tak, ale tylko grube kasze. Mogą podrażnić uszkodzoną śluzówkę żołądka.

1. Kasza gryczana 

Zawiera bardzo dużo błonnika (cellulozy), a zbyt duża jego ilość może nasilać objawy bólowe. 


2. Pęczak 

To gruboziarnista kasza, ciężkostrawna. Dłużej zalega w żołądku, pobudzając wydzielanie kwasów żołądkowych. Może działać drażniąco na wrzody i je uaktywnić. 

Co w zamian? 

Zalecane są kasze: manna, kukurydziana, jęczmienna, jaglana. Nie podrażniają błony śluzowej żołądka. Łagodzą wręcz podrażnienia, bo zawierają ochronny beta-glukan. 

Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy