Czy owsianka pomoże schudnąć?
Owsiankę albo się kocha, albo nienawidzi. Niezależnie od tego, po której stronie sporu jesteśmy, jednego nie wolno temu popularnemu produktowi spożywczemu odmówić. Owsiankę zalicza się do jednej z najzdrowszej pod słońcem żywności. Dlaczego? Lista jej zasług jest bardzo długa i trudno wymienić naprawdę wszystkie. Ale wiele osób zadaje sobie pytanie: czy owsianka pomoże schudnąć? Jeśli i nam zależy na utrzymaniu zdrowej i szczupłej sylwetki lub jesteśmy na początku trudnej drogi odchudzania, to warto co nieco więcej dowiedzieć się na temat owsianki.
Na temat owsianki powiedziano i napisano już dużo, ale faktem jest, że po dziś dzień niektórzy jedzą ją tak, że aż się uszy trzęsą, a inni na jej widok uciekają, gdzie pieprz rośnie. Jeśli nie jesteśmy zwolennikami spożywania jej na śniadanie, to warto czasem spojrzeć na nią bardziej przychylnym okiem. Dlaczego? Bo ziarna owsa to solidna dawka niezbędnych dla zdrowia substancji odżywczych. Zanim jednak pochylimy się nad walorami zdrowotnymi owsianki, warto poznać kilka zasadniczych faktów. W sklepach można znaleźć trzy rodzaje płatków owsianych:
*płatki owsiane zwykłe - najmniej przetworzone, ale zanim zaserwuje się je na śniadanie, trzeba je ugotować,
*płatki owsiane górskie - w przeciwieństwie do zwykłych, są także mocno rozdrobnione: można je ugotować, ale także pozostawić w mleku, a po czasie rozmiękną,
*płatki owsiane błyskawiczne - nie wymagają obróbki cieplnej, ale poddane są procesowi hydratacji, co pozwala zalać je mlekiem, by szybko były miękkie.
Które z nich nadają się na owsiankę idealną? Wszystko zależy od naszych preferencji i czasu, który mamy na przygotowanie śniadania (bo na rozpoczęcie dnia jada się je najczęściej). Ich właściwości mogą się nieznacznie różnić od siebie, ale w ostatecznym rozrachunku każde z nich są dobrym wyborem.
Trudno wdawać się w polemikę z tym faktem i trzeba przyznać zdecydowanie: owsianka pomaga schudnąć i utrzymać zdrową sylwetkę. Co na to wpływa? Przede wszystkim obecność błonnika pokarmowego oraz białka, które stanowią o właściwościach płatków owsianych. Pierwsza substancja - jak wiadomo - to ogromna ulga dla żołądka. Zapewnia uczucie sytości, pomaga pozbyć się złogów zalegających w jelitach, a także reguluje częstość wypróżnień. A co można powiedzieć o białku? Same superlatywy! Nie tylko jest cennym surowcem energetycznym czy budulcem tkanek, ale to ważny składnik płynów ustrojowych oraz substancja wspierająca odporność i trawienie.
Dla niedowiarków warto przedstawić również inne fakty: 100 gramów owsianki to ok. 200 kcal, ale patrząc na to, że po jej spożyciu czujemy się syci i przez dłuższy czas nie czujemy napadów wilczego głodu, powinno nas dostatecznie przekonać do jej zjedzenia. Dlaczego nie powinniśmy przejmować się taką ilością kalorii w owsiance? Przede wszystkim dlatego, że daje nam ogromnej ilości energii, która jest niezbędna, aby sprawnie i efektownie rozpocząć dzień.
Polecamy: Seler naciowy: Idealny dodatek do sałatek
O tym, że owsianka pomaga schudnąć, już wiemy. Ale czy jest zdrowa? Wystarczy samemu ocenić, jednak trzeba spojrzeć na to, co oferuje jej skład. Co można znaleźć w owsiance?
Potas - jeden z najważniejszych pierwiastków. To on wspiera pracę mięśni, w tym serca, co może zapobiegać chorobom układu krążenia.
Magnez - jeśli podejmujemy się wytężonego wysiłku umysłowego, to suplementacja tego pierwiastka powinna wejść nam w krew. Chroni układ nerwowy oraz wspiera pamięć i koncentrację.
Cynk - kobiety doskonale wiedzą, że cynk jest niezbędny, aby utrzymać włosy, skórę i paznokcie w nienagannej kondycji. Jednak warto wiedzieć, że wspiera także odporność, co jest na wagę złota.
Żelazo - bez niego grozi nam anemia, osłabienie i znaczne obniżenie odporności.
Zobacz również: Najlepsze koktajle owocowe i warzywne. Pomogą schudnąć
Jeśli podejmujemy się włączenia owsianki do diety, aby szybciej schudnąć, warto znać kilka zasad, aby osiągnąć cel. Jakich błędów trzeba się wyzbyć? Przede wszystkim dodawania cukru! Choć smak owsianki może sprawiać, że będzie dla niektórych nie do przełknięcia, to można ją urozmaicić dodatkami. Najlepiej świeżymi, sezonowymi owocami, których przez większość roku mamy pod dostatkiem. Zimą zaś warto posiłkować się np. pomarańczami albo niewielką ilością banana. A jeśli w domowych zapasach mamy domowe przetwory, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać je do odchudzającej owsianki.
Uważajmy też na ilość owsianki! Jeśli nie jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że błonnik jest obecny w naszej diecie, to możemy sobie poważnie zaszkodzić. Jeśli będziemy się zajadać owsianką w dużych ilościach, to rozregulujemy układ trawienia: może doskwierać nam ból brzucha, niestrawność, a także zaparcia. Jedzenie owsianki wymusza na nas także przyjmowanie większej ilości płynów! Gdy pijemy mniej niż dwa litry wody dziennie, to jedząc owsiankę, trzeba szybko uzupełniać zalecaną, dzienną dawkę. Oczywiście, nie musimy ograniczać się wyłącznie do wody. Nieocenione są również soki owocowe i warzywne, ale także napary ziołowe.
Dodatki, które stanowią o walorach owsianki, również należy rozważnie dobierać. Nie tylko powinny być w nich świeże owoce, ale także te suszone. Jednak w przypadku tych drugich nie wolno przesadzać z ich ilością, bo po odparowaniu wody pozostaje w nich fruktoza zaliczana do węglowodanów. A co z orzechami? One też mogą być dodatkiem do owsianki, ale zanim zostaną umieszczone w płatkach, warto trzymać się uniwersalnej zasady: "co za dużo, to niezdrowo". Dlaczego? Choć orzechy to świetne źródło magnezu, kwasów tłuszczowych omega oraz białka, to są także ciężkostrawne i bardzo kaloryczne. Trzeba je jeść po prostu z umiarem.
Zobacz także:
Zakwaszenie organizmu. Mit czy ukryta przyczyna problemów ze zdrowiem?
Czy wszystkie owoce są zdrowe? Na te musisz uważać
Oczyszczamy organizm. Pij napar z tych ziół, a będziesz się czuć jak młody bóg