Czy to prawda, że probiotyki mogą chronić kości u kobiet po menopauzie?
Tak, są badania, które na to wskazują.
Przeprowadzili je szwedzcy naukowcy. W jednym ze szpitali podawali oni pacjentkom w starszym wieku (pow. 70 lat) proszek zawierający dobre (tzw. probiotyczne) bakterie. Dokładnie był to szczep Lactobacillus reuteri 6475.
Po roku takiej terapii u seniorek zbadano kości. Stwierdzono, że u kobiet, które zażywały tzw. dobre bakterie, utrata masy kostnej zachodziła 2 razy wolniej, niż u pań, które nie otrzymywały probiotyku.
Stąd wniosek, że stosowanie preparatów zawierających dobre bakterie w okresie okołomenopauzalnym może chronić kobietę przed groźnymi złamaniami. Aby do minimum ograniczyć zmiany zachodzące w kościach, należy też zadbać o dietę.
Ważne jest, by codzienny jadłospis dostarczał ok. 1500 mg wapnia. To np.: 3 plastry żółtego sera (każdy po 25 g) plus 1 szklanka mleka plus porcja (100 g) gotowanych brokułów.
Drugim ważnym składnikiem jest witamina D. Jej dokładną dawkę (w postaci suplementu diety) ustala lekarz. Nie należy osłabiać kości paleniem tytoniu!