Czym można się zarazić, jedząc niedogotowane mięso?

article cover

Czym można się zarazić, jedząc niedogotowane mięso?

Jednym z pasożytów znajdujących w mięsie jest pierwotniak o nazwie Toxoplasma gonidii. Wywołuje chorobę zwaną toksoplazmozą, która jest szczególnie groźna dla osób chorujących na AIDS, ze względu na ich obniżoną odporność. Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży - zoity tego pasożyta mogą dostać się do łożyska i uszkodzić płód. Do zarażenia najczęściej dochodzi podczas jedzenia surowego lub niedogotowanego mięsa, a także poprzez dotykanie żywności nieumytymi dłońmi. Powinniśmy pamiętać, aby dokładnie czyścić ręce, płukać mięso przed przygotowaniem, a także zachować ostrożność podczas gotowania i wizyt w restauracjach.
Jednym z pasożytów znajdujących w mięsie jest pierwotniak o nazwie Toxoplasma gonidii. Wywołuje chorobę zwaną toksoplazmozą, która jest szczególnie groźna dla osób chorujących na AIDS, ze względu na ich obniżoną odporność. Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży - zoity tego pasożyta mogą dostać się do łożyska i uszkodzić płód. Do zarażenia najczęściej dochodzi podczas jedzenia surowego lub niedogotowanego mięsa, a także poprzez dotykanie żywności nieumytymi dłońmi. Powinniśmy pamiętać, aby dokładnie czyścić ręce, płukać mięso przed przygotowaniem, a także zachować ostrożność podczas gotowania i wizyt w restauracjach.
Szczególne niebezpieczeństwo dla zdrowia człowieka niesie spożywanie dziczyzny z niewiadomego źródła. Jeśli dojdzie bowiem do zakażenia przez pasożyta jakim jest włosień, nie pomogą żadne farmaceutyki. Larwy przedostają się do całego organizmu, do krwioobiegu i po tygodniu od zakażenia, są w najbardziej ukrwionych mięśniach człowieka (poza sercem). Na początku objawy są niespecyficznie – bóle brzucha, biegunki. Dopiero po około siedmiu dniach następują bóle mięśni, czy spuchnięte powieki. Wtedy jest już za późno na leczenie. Dorosłe włośnie znajdujące się w jelicie można zabić, ale larw w mięśniach już nie.
Szczególne niebezpieczeństwo dla zdrowia człowieka niesie spożywanie dziczyzny z niewiadomego źródła. Jeśli dojdzie bowiem do zakażenia przez pasożyta jakim jest włosień, nie pomogą żadne farmaceutyki. Larwy przedostają się do całego organizmu, do krwioobiegu i po tygodniu od zakażenia, są w najbardziej ukrwionych mięśniach człowieka (poza sercem). Na początku objawy są niespecyficznie – bóle brzucha, biegunki. Dopiero po około siedmiu dniach następują bóle mięśni, czy spuchnięte powieki. Wtedy jest już za późno na leczenie. Dorosłe włośnie znajdujące się w jelicie można zabić, ale larw w mięśniach już nie.
Przed pasożyty możemy się ustrzec, pod warunkiem, że będziemy przestrzegać kilku zasad. Potrawy mięsne przed podaniem muszą być poddane gotowaniu, smażeniu, pieczeniu czy duszeniu. Czas obróbki powinien być dostosowany do rodzaju mięsa – nie może być zbyt krótki. Przygotowując surowe mięso należy używać osobnej deski, najlepiej jeśli będzie ona plastikowa lub szklana. Zarówno przed, jak i po przyrządzeniu dań mięsnych ważne jest, by dokładnie umyć ręce. Jeśli nie potrafisz sobie odmówić zjedzenia tatara, upewnij się, że mięso to jest przebadane i bezpieczne do spożycia.
Przed pasożyty możemy się ustrzec, pod warunkiem, że będziemy przestrzegać kilku zasad. Potrawy mięsne przed podaniem muszą być poddane gotowaniu, smażeniu, pieczeniu czy duszeniu. Czas obróbki powinien być dostosowany do rodzaju mięsa – nie może być zbyt krótki. Przygotowując surowe mięso należy używać osobnej deski, najlepiej jeśli będzie ona plastikowa lub szklana. Zarówno przed, jak i po przyrządzeniu dań mięsnych ważne jest, by dokładnie umyć ręce. Jeśli nie potrafisz sobie odmówić zjedzenia tatara, upewnij się, że mięso to jest przebadane i bezpieczne do spożycia.
Przykładem organizmu pasożytniczego jest też tasiemiec. Dla człowieka mogą być groźne trzy rodzaje tasiemca. Pierwszy z nich - nieuzbrojony, pasożytuje wyłącznie w ludzkim jelicie i jest na tyle duży, że zauważymy go gołym okiem. Do zakażenia może dojść poprzez spożywanie surowej wołowiny (np. jedząc tatara). Tasiemiec uzbrojony jest groźniejszy - jego larwy mogą osadzić się w różnych miejscach, w tym w mózgu. Tu do zakażenia dochodzi często podczas zjedzenia niedogotowanej wieprzowiny. Ostatni - bruzdogłowiec, może zaś znajdować się w rybach i niszczy witaminę B12, niezbędną do produkcji hemoglobiny. Osoby, u których żeruje tasiemiec, szybko tracą na wadze, doskwierają im biegunki, chorują na anemię - bruzdogłowiec niszczy witaminę B12, niezbędną do produkcji hemoglobiny.
Przykładem organizmu pasożytniczego jest też tasiemiec. Dla człowieka mogą być groźne trzy rodzaje tasiemca. Pierwszy z nich - nieuzbrojony, pasożytuje wyłącznie w ludzkim jelicie i jest na tyle duży, że zauważymy go gołym okiem. Do zakażenia może dojść poprzez spożywanie surowej wołowiny (np. jedząc tatara). Tasiemiec uzbrojony jest groźniejszy - jego larwy mogą osadzić się w różnych miejscach, w tym w mózgu. Tu do zakażenia dochodzi często podczas zjedzenia niedogotowanej wieprzowiny. Ostatni - bruzdogłowiec, może zaś znajdować się w rybach i niszczy witaminę B12, niezbędną do produkcji hemoglobiny. Osoby, u których żeruje tasiemiec, szybko tracą na wadze, doskwierają im biegunki, chorują na anemię - bruzdogłowiec niszczy witaminę B12, niezbędną do produkcji hemoglobiny.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?