Reklama

Daktyle - zdrowa słodycz

Daktyle są nie tylko cenionym przysmakiem, są również idealnym dodatkiem do zdrowej diety. Choć zawierają dużą ilość cukru, badania opublikowane w Nutrition Journal wskazują, że daktyle mają niski indeks glikemiczny, a przy tym są bogatym źródłem witamin.

Daktyle są wysoko cenione za ich wartości odżywcze. Zawierają węglowodany i białka, co czyni je kompletnym produktem w sensie odżywczym. Są również bogatym źródłem niezbędnych witamin w tym witaminy B, A, K i C, i są dobrym źródłem magnezu, potasu, cynku i innych ważnych minerałów. Ich udowodnione zdrowotne działanie, powoduje, że warto je włączyć do codziennej diety, jednak pamiętając o tym, aby nie przesadzać z ich ilością i traktować jako przekąskę. Zaleca się, aby dziennie spożywać 3-4 daktyle.

Daktyle są dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, który jest kluczowy dla wsparcia układu pokarmowego, są również bogate w antyoksydanty i kwasy fenolowe. Badania naukowe przeprowadzone przez zespół naukowców z Haifa Rambam Medical Center and Technion-Israel Institute of Technology pod kierownictwem prof. Michaela Avirama wykazały, że daktyle mogą odgrywać istotną rolę w zapobieganiu raka, mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, a poprzez zmniejszenie stężenia triglicerydów we krwi niwelują stres oksydacyjny.

Reklama

Badacze doszli do wniosku, że powyższe korzyści przekładają się również na zmniejszenie ryzyka zawału serca, udaru mózgu i chorób naczyniowych. Badania prof. Avirama wykazały, że daktyle mogą spowolnić, a nawet odwrócić zmiany miażdżycowe.

Zdaniem prof. Avirama daktyle spożywane z umiarem są doskonałym produktem, który ze względu na swoje liczne właściwości odżywcze powinien się znaleźć w codziennej diecie. Poza aspektami zdrowotnymi, są również słodkie i sycące, co czyni je doskonałą przekąską w ciągu dnia, kiedy dopada nas zmęczenie, albo ochota na coś słodkiego.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy