Reklama

Dieta bezpieczna dla alergika i cukrzyka

Alergia i cukrzyca to choroby, przy których trzeba szczególnie uważać na to, co jemy. Unikając szkodliwych produktów, będziesz cieszyć się dobrym samopoczuciem!

Diabetycy, zwłaszcza chorujący na cukrzycę typu 2, mogą znacznie poprawić wyniki swoich badań, modyfikując dietę. Najważniejsze jest wykluczenie produktów, które najszybciej podnoszą poziom cukru, czyli z wysokim indeksem glikemicznym - IG (podajemy je na stronie obok). Natomiast alergicy, gdy ustalą, jaki składnik ich uczula, muszą na stałe usunąć go z jadłospisu (poniżej wymieniamy przykładowe alergeny oraz produkty uczulające najrzadziej).

Zakazane i zalecane alergikom

Gdy uczulają:

Reklama
  • orzeszki ziemne - to należy uważać również na soję, fasolę, groch, ponieważ orzeszki ziemne są zaliczane do roślin strączkowych.
  • ryby - trzeba wystrzegać się też dressingów do sałatek (np. cesar), bo mogą zawierać dodatek anchois.
  • owoce morza - nie należy... przebywać w miejscu, gdzie się je przyrządza, bo wydzielają związki lotne, które mogą wywołać reakcje skórne.
  • jaja kurze - to trzeba też sprawdzać, czy inne produkty spożywcze nie zawierają jajek (jajka mogą się znajdować w makaronach, lodach, chlebie tostowym, sosach, kurczaku).
  • seler - to alergenem może być też marchew, ogórek i melon (mogą wywołać tzw. reakcję krzyżową).
  • lateks - to należy uważać też na... owoce tropikalne, bo mogą zawierać ten sam alergen, który odpowiada za alergię na lateks.


Nie powinny uczulić:

W obecnych czasach, gdy alergie są bardzo częste, trudno określić na 100 procent produkty nieuczulające. Wymieniamy więc te, które najrzadziej uczulają i uchodzą za bezpieczne.

  • ryż: polecany jest dla osób z alergią na gluten (to dobry zamiennik makaronu, bo pasuje do sosów, zup, zapiekanek i wielu drugich dań).
  • ziemniaki: też mogą zająć miejsce makaronu i kasz w menu osób uczulonych na gluten. Poza tym mają mniej kalorii niż makaron.
  • brokuły: polecane są nawet dla dzieci (do zup, kremów, sałatek). l
  • jagnięcina: sprawdzi się jako dobre źródło białka dla uczulonych na jajka, ryby lub na owoce morza.
  • oliwa: będzie dobrą alternatywą dla masła w diecie osób uczulonych na białka mleka i nietolerujących laktozy (na oliwie można nie tylko smażyć, ale też smarować nią chleb).


Mocno uczulające duety!

Orzeszki i piwo: Alkohol może nasilać reakcje alergiczne oraz nietolerancję pokarmową na orzeszki.

Kiełbaska i musztarda: Może być w nich dużo alergenów: jajko, soja, zboża (w mięsie też histamina nasilająca alergię).

Mąka i sezam: Zawierają podobne alergeny, przez co reakcja alergiczna może być wzmożona.

Zakazane i zalecane diabetykom

Do wykreślenia:

  • słodkie napoje, bo zawierają fruktozę, która zwiększa oporność organizmu na insulinę.
  • margaryny i produkty, które ją zawierają (np. ciastka), bo są w nich tłuszcze trans podwyższające cholesterol (a cukrzyca sprzyja miażdżycy!).
  • płatki śniadaniowe słodzone, ponieważ mają dużo cukru, a mało białka i błonnika, więc szybko podnoszą poziom cukru.
  • kawy smakowe, bo to nie kawa, a deser! Zawierają słodkie syropy, często też bitą śmietanę.
  • miód, syrop z agawy, syrop klonowy - choć to zdrowsze zamienniki cukru, ale nie dla cukrzyka! Znacząco podnoszą poziom glukozy.
  • suszone owoce, bo są mocniej scukrzone, oraz owoce przejrzałe, gdyż zawierają dużo cukrów. Zakazane są też banany i winogrona.


Superpokarmy:

  • szpinak i inne ciemnozielone warzywa (sałata, brokuły, groszek zielony, fasolka szparagowa, kalafior) oraz ogórki i pomidory - wszystkie mają mało węglowodanów i kalorii.
  • cytrusy - pomarańcze i grejpfruty - doskonale "zbiją" cholesterol.
  • owoce jagodowe (borówki, truskawki, porzeczki) zawierają mało cukru; także wiśnie i kwaśne jabłka.
  • pełne ziarna, kiełki i otręby (zawierają chrom zmniejszający apetyt). l RYBY - jako źródło nienasyconych kwasów omega -3, które zmniejszają procesy zapalne i ryzyko cukrzycy.
  • orzechy włoskie lub migdały (dziennie 5-6 sztuk), dostarczają zdrowe tłuszcze, magnez, kwas foliowy; ograniczają napady głodu.
  • słodkie ziemniaki (bataty), bo mają niższy indeks glikemiczny niż zwykłe kartofle i dostarczają dużo wit. A.

Bomby glukozowe

Tak nazywane są produkty, które znacząco podnoszą poziom glukozy we krwi! Równocześnie mogą obniżać funkcje mózgu. Wyklucz: pszenne pieczywo i słodycze, np. batony (w 5 dag jest 6 łyżeczek cukru). Nie polecamy też żelek (w garści tych łakoci jest 6 łyżeczek cukru) i landrynek (1 cukierek = 1 łyżeczka cukru).



Konsultacja: Martyna Skibniewska, dietetyczka

***Zobacz materiały o podobnej tematyce***

Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy