Reklama

Dieta idealna dla twojej figury

Każda z nas ma trochę inną sylwetkę i gdzie indziej rozlokowane „krągłości”... Zdaniem wielu specjalistów, nasza dieta powinna to uwzględniać. Dzięki odpowiednio dopasowanemu jadłospisowi możemy nie tylko schudnąć, ale także lepiej zadbać o swoje zdrowie.

TYP 0 - jabłko

Cechy charakterystyczne figury w kształcie litery "O" lub inaczej jabłka to: nagromadzenie tkanki tłuszczowej przede wszystkim w pasie - w talii tworzy się tzw. oponka; duże piersi, grube kostki.

Zadbaj, by twój jadłospis: składał się głównie z pokarmów o niskim indeksie glikemicznym równym maksymalnie 50 (które pomagają ustrzec się cukrzycy), a także zawierał błonnik oraz substancje o działaniu przeciwzapalnym (zapobiegające zmianom miażdżycowym w układzie krążenia), za to był ubogi w sól.

Reklama

ŚNIADANIE: Owoce plus przetwory mleczne - 1 średnio dojrzały banan i 6-7 mrożonych truskawek zmiksuj z 1 szklanką jogurtu naturalnego oraz 2 łyżkami otrębów owsianych. Udekoruj listkiem mięty.

OBIAD: Produkty z pełnego ziarna plus warzywa - Garść makaronu pełnoziarnistego ugotuj al dente w wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy, odcedź. W międzyczasie 1 duże, dojrzałe awokado przetnij na pół, wydrąż pestkę, miąższ rozgnieć widelcem na gładką masę. Zmieszaj z 1 łyżką posiekanej natki pietruszki oraz 2 łyżkami kolendry i 1 łyżeczką soku z cytryny lub limonki. Wymieszaj z makaronem. Na wierzchu ułóż plastry pomidora. Całość posyp ziarenkami siemienia lnianego.

KOLACJA: Warzywa i orzechy plus przetwory mleczne - 2 buraki podgotuj we wrzącej wodzie, aż nabiorą trochę miękkości (ale nie powinny być całkiem miękkie), obierz ze skórki i pokrój w plastry. 1/2 czerwonej cebuli podziel w piórka. Dużą garść rukoli opłucz pod chłodną wodą, osusz. Połącz rukolę z burakami i cebulą. Kubeczek sera koziego (ok. 100 g) rozdrobnij i dodaj do warzyw. 1 łyżkę oliwy zmieszaj z 1 łyżeczką miodu naturalnego i 1 łyżeczką soku z cytryny. Polej sosem sałatkę. Posyp orzechami.

TYP I - banan

Cechy charakterystyczne figury w kształcie litery "I" lub inaczej banana to: równomiernie rozłożona w ciele tkanka tłuszczowa - ramiona, talia i biodra tworzą mniej więcej prostą linię; małe piersi, długie nogi, płaski lub lekko zaokrąglony brzuch.

Zadbaj, by twój jadłospis: dostarczał ci dużo błonnika tzw. nierozpuszczalnego (który skutecznie przeciwdziała zaparciom) i składników odżywczych, a także nie łączył białek z węglowodanami (bo może to utrudniać trawienie i obciążać przewód pokarmowy).

ŚNIADANIE: Owoce i nasiona plus produkty zbożowe - 1 łyżkę nasion słonecznika upraż i ostudź. 1 duże jabłko umyj, obierz ze skórki, podziel na ćwiartki i oczyść z pestek, a następnie pokrój na drobniejsze kawałki. 4 łyżki płatków owsianych zalej gorącą wodą. Do otrzymanej papki dodaj łyżeczkę miodu naturalnego, słonecznik i jabłko. Posyp szczyptą cynamonu.

OBIAD: Warzywa + mięso - 1 cebulę pokrój w kostkę i zeszklij w 1 łyżce roztopionego masła lub oliwy. Dodaj 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz zmieloną, pojedynczą pierś z kurczaka. Obsmaż mięso dokładnie z każdej strony i przypraw solą, pieprzem, kminem rzymskim i kurkumą. Wlej 4 szklanki wody. Gotuj pod przykryciem ok. 10 min. Dodaj różyczki z 1/2 kalafiora i 3 ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj, aż warzywa staną się miękkie. Zabiel jogurtem naturalnym.

KOLACJA: Warzywa plus przetwory mleczne - Kilka różyczek brokuła zblanszuj. 1 łyżkę musztardy francuskiej zmieszaj z 1/2 łyżeczki oliwy, 1/2 łyżeczki miodu naturalnego i 1 łyżeczką soku z cytryny. 1/2 kostki półtłustego twarogu (ok. 100 g) rozdrobnij i zmieszaj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, nałóż na brokuły. Całość polej sosem.

TYP X - klepsydra

Cechy charakterystyczne figury w kształcie litery "X" lub inaczej klepsydry to: masywne, o podobnej szerokości ramiona i biodra oraz duży biust i szczupła, wcięta talia.

Zadbaj, by twój jadłospis: stanowiły niewielkie posiłki dostarczające ci maks. 2000 kalorii dziennie, bazujące na produktach roślinnych i tylko dobrej jakości produktach zwierzęcych, zaś zawierające jak najmniej przetworzonych, wysokokalorycznych pokarmów oraz napojów.

ŚNIADANIE: Pełne ziarno plus chuda wędlina i warzywa - 1 razową bułkę przekrój na pół i posmaruj cienką warstwą masła. Na każdej z połówek ułóż plasterek szynki drobiowej (np. z indyka). 2 liście sałaty opłucz pod chłodną wodą i osusz, tak samo przygotuj garść kiełków rzeżuchy. 1 pomidor sparz wrzątkiem i pokrój w plasterki. Warzywa ułóż na kanapkach - najpierw sałatę, potem pomidor, na końcu kiełki.

OBIAD: Ryba i produkty zbożowe plus warzywa - Filet z chudej ryby morskiej (np. dorsza, mintaja) posyp ziołami (np. estragonem, natką pietruszki), skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem i upiecz w piekarniku. Małą garść makaronu (najlepiej pełnoziarnistego) ugotuj al dente, osącz. Kilka liści sałaty opłucz i porwij palcami na mniejsze kawałki. 1/2 papryki umyj, pokrój w paski i zmieszaj z sałatą. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Na warzywach ułóż rybę i makaron.

KOLACJA: Warzywa plus przetwory mleczne 1 krążek sera mozzarella pokrój w plasterki. 1 pomidor sparz i także pokrój w plastry. 1/2 pęczka szczypiorku opłucz i osusz, posiekaj. Układaj na talerzu na przemian plastry sera i pomidora. Skrop niewielką ilością oliwy lub oleju rzepakowego i posyp szczypiorkiem oraz kilkoma listkami bazylii.

TYP A - gruszka

Cechy charakterystyczne figury w kształcie litery "A" lub inaczej gruszki to: szerokie biodra i masywne uda przy dość wąskiej talii i płaskim brzuchu; wąskie, słabo umięśnione ramiona i mały biust.

Zadbaj, by twój jadłospis: dostarczał ci dużo minerałów, przede wszystkim wapnia (korzystnie wpływającego na stan mięśni, kości i stawów), a także witamin C i E, kwasów omega-3 (posiadających silne właściwości przeciwzapalne) oraz błonnika.

ŚNIADANIE: Owoce plus produkty zbożowe - 2 kromki bułki (najlepiej pełnoziarnistej) obłóż plasterkami banana i zapiekaj kilka minut w piekarniku, aż staną się rumiane i chrupiące. Posyp szczyptą cynamonu. 1 szklankę mleka i 3 łyżki jogurtu naturalnego zmiksuj z 1/2 szklanki jagód lub malin (o tej porze roku wykorzystaj mrożone).

OBIAD: Ryba plus warzywa - Torebkę kaszy gryczanej zagotuj i osącz. Mrożony szpinak w liściach (ok. 250 g) gotuj w małej ilości wody, aż stanie się miękki. Osącz na durszlaku. 2 plastry wędzonego łososia potnij w paski, wymieszaj z 1/2 torebki ugotowanej i osączonej kaszy. Skrop sokiem z cytryny. 1 ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z ugotowanym szpinakiem. Podaj z kaszą z łososiem.

KOLACJA: Suszone owoce i migdały plus produkty zbożowe oraz przetwory mleczne - 1/2 szklanki kaszy jaglanej przelej zimną wodą (by pozbawić ją goryczki), ugotuj do miękkości i osącz. 5-6 suszonych śliwek pokrój w paski, zmieszaj z ugotowaną i osączoną z wody kaszą. Domieszaj 2-3 łyżki jogurtu naturalnego oraz garstkę płatków migdałów (lub kilka całych sparzonych wrzątkiem).

Tekst: Anna Skoczeń

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy