Dieta jajeczna: Wady i zalety
Zastosowanie monodiety jest najprostszym i najszybszym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów. Polega na tym, że przez kilka dni spożywa się w odpowiednich ilościach jeden główny produkt spożywczy. Takim rodzajem odżywiania się jest dieta jajeczna. Daje spektakularne efekty i pozwala osiągnąć smukłą sylwetkę. Mogą się z niej ucieszyć osoby, które uwielbiają jajka, jednak istnieje ryzyko, że po jej zakończeniu, je znienawidzą. Aby efekt był widoczny, należy trzymać się kilku kluczowych zasad. Na czym polega dieta jajeczna? Czy jest ona bezpieczna? Kto nie powinien jej stosować? Przekonajmy się.
Dieta jajeczna nie jest skomplikowana, ale wymaga ogromnej konsekwencji w stosowaniu, aby nie zniweczyć całego efektu. Polega na tym, że w ciągu dnia spożywa się sześć jajek, które są ugotowane na twardo nie dłużej niż 10 minut. Oczywiście, trzeba ją wzbogacić o inne produkty. Dozwolone są świeże owoce i warzywa oraz tłuszcze, takie jak oliwa, olej, masło lub odrobina majonezu. Trzeba pamiętać, że przez pięć dni, koniecznym jest podzielić produkty na trzy posiłki. Podczas diety jajecznej, obowiązkowe jest picie 3 litrów płynów. Najlepiej sprawdzi się woda mineralna, ale można też sięgnąć po niesłodzone napary ziołowe, czarną herbatę albo słabą kawę.
Dlaczego akurat jajka?
Przez długi czas utarło się stwierdzenie, że spożywanie jajek jest wysoce szkodliwe dla zdrowia. Podejrzewano je o podnoszenie poziomu cholesterolu, co skutkowało wieloma schorzeniami związanymi z układem krążenia. Okazuje się, że spożywane w racjonalnych ilościach i przygotowywane w odpowiedni sposób, są bardzo cenne dla całego organizmu. To źródło pełnowartościowego białka, witamin (takich jak A,D,E oraz K) oraz cennych pierwiastków (magnezu i potasu).
Dieta jajeczna może przynieść spektakularne efekty, jeśli będzie prawidłowo stosowana. Szacuje się, że jej 7 dniowa kuracja, pozwoli pozbyć się aż 5 kilogramów. Wszystko dlatego, że jajka są niskokaloryczne; jedna sztuka to około 70 kcal. Oczywiście, wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji organizmu oraz od sumienności z jaką podchodzi się do odchudzania. Każde odstępstwo od rygorystycznej diety może skutkować tym, że efekt będzie niewidoczny. Ponadto każda monodieta wyniszcza organizm, dlatego nie wolno jej stosować dłużej niż tydzień.
Skutki uboczne diety jajecznej
Stosowanie diety jajecznej może nieść ze sobą pewne ryzyko. Przede wszystkim obciąża układ krwionośny; istnieje większe prawdopodobieństwo powstania zatorów w wyniku dostarczenia większej ilości cholesterolu. Niestety, jest ona również uboga w węglowodany, dlatego można odczuwać wzmożoną senność oraz większe niż zwykle zmęczenie. Jajka są bogate w białko, ale jego nadmiar może doprowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości związanych z układem pokarmowym, takich jak biegunka, zaparcia albo wymioty. Jeśli podczas stosowania diety, występują niepokojące objawy, dietę należy przerwać i udać się do lekarza. Dodatkowo, osoby, które zakończyły taką kurację, często skarżą się na niebezpieczny efekt yo-yo.
Stosowanie diety jajecznej obciąża organizm człowieka, dlatego nie każdy może ją stosować. Przede wszystkim, powinni się jej wystrzegać ci, którzy mają problem z nadmiernym poziomem cholesterolu. Spożywanie jajek może spowodować, że w krótkim czasie rozwinie się miażdżyca prowadząca do wielu schorzeń układu krążenia. Monodieta nie jest wskazana dla osób, które cierpią na dolegliwości związane z wątrobą, nerkami oraz trzustką. Poza tym, jajka są ciężkostrawne, dlatego wykluczona jest u tych, którzy borykają się z przewlekłymi problemami żołądkowymi.