Dieta koktajlowa: Wady i zalety
Dieta koktajlowa zyskuje na popularności. Pyszne i pożywne smoothies są źródłem wielu witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów, dzięki czemu korzystnie wpływają na zdrowie i sylwetkę. Dieta koktajlowa ma na celu oczyszczenie organizmu z toksyn, podkręcenie metabolizmu oraz zrzucenie zbędnych kilogramów. Dzięki niej można schudnąć od dwóch do trzech klimogramów w dwa tygodnie. Spożywanie koktajli oczyszczających może też korzystnie wpłynąć na jakość snu, stan skóry i pracę układu odpornościowego. Jednak dietę koktajlową należy skonsultować z lekarzem, gdyż jak się okazuje, nie każdy może po nią sięgać.
Dieta koktajlowa to bardzo prosty i popularny sposób odżywiania, który ma na celu oczyszczenie organizmu i zrzucenie wagi. Polega na piciu koktajli na bazie warzyw i owoców przez kilka lub kilkanaście dni. Istnieją różne warianty tej diety, a jej czas trwania zależy od naszych potrzeb. Zazwyczaj jednak kuracja trwa 7, 14 lub 21 dni. Podstawą zawsze są jednak zmiksowane warzywa i owoce, które stanowią bogate źródło witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Dzięki temu pomagają odtruwać organizm z toksyn oraz resetować i przyspieszać metabolizm. Ich spożywanie korzystnie wpływa również na zdrowie, jednak dieta nie może opierać się jedynie na samych koktajlach. Nie dostarczają one bowiem wszystkich niezbędnych makroskładników. W zbilansowanej diecie powinny więc pojawić się również inne produkty, będące źródłem dobrych tłuszczów czy białka.
Zasady diety koktajlowej
Jednym z najpopularniejszych wariantów diety koktajlowej jest 15-dniowy plan żywieniowy, który składa się z trzech etapów (po pięć dni). Z każdym kolejnym spożywamy coraz mniej koktajli i zastępujemy je normalnymi posiłkami. W pierwszym etapie koktajle stanowią trzy główne posiłki. Na śniadanie należy sięgnąć po biały koktajl na bazie mleka, jogurtu naturalnego czy kefiru, czyli produktów bogatych w białko i wapń. Na obiad spożywa się koktajl czerwony składający się z warzyw i owoców w tym kolorze, np. buraków, czerwonej papryki, pomidorów, truskawek, malin czy wiśni. Kolację stanową zaś koktajle zielone, które opierają się na niskokalorycznych, bogatych w błonnik zielonych warzywach, np. szpinaku, selera naciowego czy jarmużu. Na tym etapie można zjeść dwie przekąski o wartości maks. 200 kcal, np. trzy wafle ryżowe, batonik zbożowy, garść pestek dyni.
W drugim etapie spożywa się biały koktajl na śniadanie, zielony na kolację, a na obiad zwykłe danie, np. chudy drób lub ryby z dodatkiem kaszy i sałatki, czy też zupę warzywną niezagęszczoną mąką lub śmietaną. Można również sięgnąć po dwie zdrowe przekąski. W trzecim etapie koktajlem zastępujemy jedynie śniadanie, a obiad i kolację jemy według uznania (sięgamy po niskokaloryczne posiłki). Można także spożyć pomiędzy posiłkami dwie małe przekąski.
Jeśli dieta koktajlowa jest dobrze zbilansowana, to w ciągu dwóch tygodni może nie tylko przynieść widoczne efekty w odchudzaniu, ale też korzystnie wpłynąć na zdrowie. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii oraz nawodnić organizm. Pożywne koktajle przyspieszą przemianę materii i usprawnią trawienie, dzięki czemu pomagają w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Picie smoothie z owoców i warzyw wpływa na lepsze przyswajanie składników odżywczych, dlatego może poprawić jakość snu oraz stan cery, włosów i paznokci. Taki plan żywienia dodaje też energii, wzmacnia układ odpornościowy i zapewnia dobre samopoczucie. Na diecie koktajlowej można schudnąć 2-3 kilogramy w ciągu dwóch tygodni. Efekty mogą być jeszcze lepsze, gdy dietę połączy się z umiarkowanym wysiłkiem fizycznym.
Wady diety koktajlowej
Rozpoczęcie każdej diety powinno być skonsultowane z lekarzem, gdyż nieodpowiednie jej przestrzeganie i np. niedostarczanie wszystkich potrzebnych składników odżywczych, może wpłynąć na pogorszenie stanu zdrowia. Również dieta koktajlowa może nie przynieść zamierzonych efektów, jeśli nie będzie odpowiednio zbilansowana. Zbyt restrykcyjny plan żywieniowy, polegający na spożywaniu jedynie samych koktajli, może prowadzić do niedoborów żywieniowych i osłabienia organizmu. Należy więc włączyć do diety również inne produkty, np. chude mięso, ryby, produkty pełnoziarniste, kasze, orzechy czy nasiona (np. pestki dyni lub słonecznika). Warto również sięgać po brązowy ryż, bataty, hummus, mleko migdałowe czy kokosowe. Do koktajli i sałatek można także dodawać oleje tłoczone na zimno (np. lniany), które są dobrym źródłem kwasów omega-3. Diety koktajlowej nie powinny stosować kobiety w ciąży i w czasie laktacji oraz dzieci w okresie wzrostu. Ten plan żywieniowy nie jest również zalecany osobom cierpiącym m.in. na cukrzycę, nadczynność tarczycy, choroby układu pokarmowego czy nowotwory. Jeśli dieta koktajlowa będzie się opierać na zbyt niskiej podaży kalorii, może także prowadzić do efektu jo-jo.
Biały koktajl na śniadanie:
• ½ szklanki mleka roślinnego lub mały jogurt naturalny
• 1 szklanka owoców jagodowych (malin, jagód)
• ⅓ szklanki kaszy jaglanej (ugotować)
• ⅓ awokado
• garść szpinaku
Wszystkie składniki należy wrzucić do blendera i zmiksować.
Czerwony koktajl z marchwi i pomarańczy:
• 3 wyciśnięte w sokowirówce marchewki,
• pomarańcza
• 1/2 szklanki wiśni
• łyżka miodu
Składniki miksujemy i doprawiamy miodem.
Zielony koktajl:
• 1 łodyga selera naciowego
• ½ ogórka
• garść szpinaku lub jarmużu
• kiwi
• ¼ dojrzałego awokado
• imbir
• 1 łyżka płatków owsianych
• 1 szklanki wody
Miksujemy wszystkie składniki w blenderze.