Dieta, która łagodzi alergie wziewne
Alergie wziewne coraz częściej zdarzają się w starszym wieku. Objawy mogą być znacznie łagodniejsze, jeżeli z posiłków wyeliminujemy składniki potęgujące reakcję uczuleniową.
W trakcie oddychania do organizmu dostają się substancje, które powodują reakcje alergiczne. Najczęstsze objawy to katar, podrażnione gardło i łzawiące oczy. Możemy im zapobiec przez wzmacnianie układu odpornościowego, ograniczając jednocześnie substancje alergizujące w menu.
To jedz często:
- źródła magnezu - migdały, orzechy włoskie i nerkowce,
- źródło kwasów omega-3 - oleje roślinne i ryby morskie,
- warzywa i owoce - najbezpieczniej rodzime i sezonowe,
- źródło probiotyków - naturalny nabiał fermentowany, kiszonki,
- chude mięso, np. wołowina, drób, mięso z królika,
- zboża bezglutenowe - amarantus i komosa ryżowa,
- chleby na bazie owsa, gryki, kukurydzy.
To ogranicz:
- produkty zwiększające wydzielanie śluzu - cukier i wyroby cukiernicze, produkty z mleka krowiego, produkty mączne, szczególnie z białej mąki pszennej,
- produkty alergizujące - jaja, orzeszki ziemne, pomidory, czekoladę i produkty z dodatkiem kakao, brzoskwinie, seler,
- tłuste mięso, podroby i tłuszcze zwierzęce,
- owoce morza,
- dania gotowe z dodatkiem konserwantów i barwników,
- alkohol, czarną kawę, mocną herbatę.
Przykładowe menu na tydzień
Dzień 1
Śniadanie: Dwie kromki chleba gryczanego z wędliną drobiową i świeżym ogórkiem. Herbata ziołowa.
Drugie śniadanie: Sałatka z miksu sałat, papryki i ogórka z odrobiną oliwy.
Obiad: Komosa ryżowa z gulaszem, surówka z kapusty pekińskiej.
Podwieczorek: Sałatka owocowa z owoców sezonowych z łyżką orzechów.
Kolacja: Zupa krem z dyni.
Dzień 2
Śniadanie: Sałatka śledziowa z cebulką i ogórkiem kiszonym. Herbata ziołowa
Drugie śniadanie: Jogurt naturalny z siekanymi migdałami i suszonymi śliwkami.
Obiad: Porcja białej kaszy gryczanej z klopsikami drobiowymi w sosie koperkowym. Surówka z marchwi.
Podwieczorek: Galaretka wiśniowa.
Kolacja: Kanapka z polędwicą i rukolą.
Dzień 3
Śniadanie: Kanapka z chleba gryczanego z pasztetem z królika i cykorią. Herbata ziołowa.
Drugie śniadanie: Miks sałat z wędliną drobiową, świeżym ogórkiem i papryką, z dodatkiem oliwy.
Obiad: Porcja dorsza przygotowana na parze, ziemniaki z wody, sałatka z ogórków.
Podwieczorek: Sałatka owocowa z melona, jabłka i gruszki z łyżką siemienia lnianego.
Kolacja: Krem z brokułów.
Dzień 4
Śniadanie: Sałatka z filetu z indyka i świeżych warzyw skropionych olejem lnianym tłoczonym na zimno. Herbata ziołowa.
Drugie śniadanie: Jogurt typu greckiego z dodatkiem ziaren słonecznika. Kiwi.
Obiad: Leczo z cukinii, papryki i cebuli.
Podwieczorek: Kisiel z owoców sezonowych.
Kolacja: Kanapka z pastą rybną i ogórkiem kiszonym.
Dzień 5
Śniadanie: Owsianka z morelami, śliwkami i bananem. Herbata ziołowa.
Drugie śniadanie: Kanapka z chleba kukurydzianego ze świeżymi warzywami i plasterkiem szynki drobiowej.
Obiad: Kotlet z piersi kurczaka, porcja ziemniaków z wody, gotowana marchewka z groszkiem.
Podwieczorek: Pasta rybna z makreli ze szczypiorkiem. Wafel ryżowy.
Kolacja: Naleśniki gryczane z truskawkami i maślanką.
Dzień 6
Śniadanie: Sałatka z indyka, miksu sałat, papryki, ogórka z odrobiną oliwy. Herbata ziołowa.
Drugie śniadanie: Jogurt naturalny z suszonymi morelami i siekanymi migdałami.
Obiad: Filet z mintaja pieczony w folii. Ziemniaki w mundurkach. Gotowany kalafior w przyprawach.
Podwieczorek: Pieczone jabłka z cynamonem.
Kolacja: Zupa jarzynowa bez śmietany z dodatkiem amarantusa.
Dzień 7
Śniadanie: Kanapki z pastą z awokado i polędwicą drobiową. Herbata ziołowa.
Drugie śniadanie: Sałatka ze świeżych warzyw i tuńczyka z dodatkiem ziół i oliwy.
Obiad: Klopsiki drobiowe w sosie pieczarkowym, porcja kaszy jaglanej, sałatka z ogórków kiszonych.
Podwieczorek: Koktajl bananowy.
Kolacja: Placuszki kukurydziane z dżemem.