Dieta, która zwiększa płodność
Wiele kobiet ma problemy z zajściem w ciążę. Okazuje się, że pomóc może... zmiana jadłospisu! Oto rady specjalistów.
Lekarze nie mają wątpliwości co do tego, że istnieje ścisły związek między sposobem, w jaki się odżywiamy, a funkcjonowaniem naszego układu rozrodczego. Wiadomo, że pewne pokarmy, a dokładnie składniki pokarmowe, mają korzystny wpływ na owulację i płodność, inne zaś - wprost przeciwnie. Ta zależność dotyczy również mężczyzn, u których dieta może przyczynić się np. do polepszenia lub pogorszenia jakości nasienia.
Białko roślinne
Dostarczając je codziennie organizmowi, możesz złagodzić objawy zespołu policystycznych jajników (częsta przyczyna zaburzonej owulacji). Ma ono także korzystny wpływ na przepływ krwi przez narządy rodne. Dzięki temu łatwiej o zagnieżdżenie zarodka w macicy. Zalecana dzienna dawka białka roślinnego zależy od masy ciała. Na każdy kilogram wagi powinnaś spożywać ogólnie 0,75 g białka (roślinnego oraz zwierzęcego). Przynajmniej połowę tej ilości powinno stanowić białko roślinne. Np. jeśli ważysz 70 kg, to twoja " białkowa " dawka wynosi 52 g, w tym co najmniej 26 g białka, które pochodzi z warzyw, orzechów albo produktów pełnoziarnistych (np. 1/2 szklanki bobu lub białej fasoli oraz 3 łyżki orzechów).
Witamina D
Pomaga ci utrzymać właściwą wagę ciała i chroni cię przed tzw. insulinoopornością, o której wiadomo, że jest przyczyną złej pracy jajników. Zalecana dzienna dawka witaminy D to ok. 400 j.m. Jak najprościej ją sobie teraz zapewnisz? 2-3 razy w tygodniu na 15 minut (ale nie dłużej!) wystawiaj na słońce odkryte ramiona i nogi (nie smaruj ich przedtem kremem z filtrem UV); codziennie jedz porcję tłustego nabiału (np. szklanka mleka lub 3/4 szklanki jogurtu naturalnego) albo morskiej ryby (np. 1/2 fileta z łososia).
Kwas foliowy (inaczej folacyna, witamina Bc)
Przyczynia się do zwiększenia ilości dojrzewających komórek jajowych. Zalecana dzienna dawka: ok. 400 μg (mikrogramów) tego składnika. To np. porcja (100 g) wątróbki, szklanka gotowanego szpinaku i 1/2 szklanki otrębów.
Tłuszcze trans
Występują m.in. w: utwardzonych tłuszczach do smarowania pieczywa, produktach smażonych, słodyczach.
Węglowodany proste
Pochodzą m.in. z: cukru, słodyczy, napojów gazowanych, słodzonych soków, białej mąki.