Dieta na lepsze trawienie

Problemy układu pokarmowego możesz złagodzić zmieniając dietę
Problemy układu pokarmowego możesz złagodzić zmieniając dietę123RF/PICSEL

Co warto jeść

  • Pełnoziarniste pieczywo, muesli, płatki owsiane, kasze, grube makarony zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnika regulującego trawienie.
  • Mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi powinniśmy jeść przynajmniej 2-3 razy dziennie. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego, co pomaga zapobiegać wzdęciom oraz biegunkom.
  • Surowe owoce i warzywa najlepiej dodawać do każdego posiłku po filiżance. Zawarty w nich błonnik reguluje trawienie i przyspiesza perystaltykę jelit. Błonnik zapobiega też zaparciom.
  • Świeże zioła, natkę, koperek, bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, miętę, majeranek warto dodawać, zwłaszcza do tłustych dań. Zawierają olejki eteryczne o działaniu rozkurczającym.

Czego lepiej unikać

  • Tłuszcze zwierzęce, tłuste mięsa i wędliny, zwłaszcza wieprzowe, zawierają dużo kwasów tłuszczowych trans spowalniających trawienie. Nadwyrężają też wątrobę, bo wymagają od niej zwiększonej produkcji żółci, rozbijającej tłuszcz na łatwiej przyswajalne cząsteczki.
  • Żywność wysoko przetworzona, konserwy, fast-foody, garmażerka mają sporo białka zwierzęcego i tłuszczów oraz konserwanty i sztuczne barwniki, które nie służą trawieniu.
  • Cebula, czosnek, por, fasola, groch, kapusta, grzyby, często wywołują wzdęcia.
  • Napoje gazowane, mocna kawa, czekolada mogą sprzyjać powstawaniu zgagi.
  • Ostre i pikantne przyprawy podrażniają śluzówkę przewodu pokarmowego.

Jadłospis na pięć dni reguluje pracę układu pokarmowego

  • Dzień pierwszy: Śniadanie: koktajl ziołowy ze szklanki kefiru, łyżki posiekanej natki i koperku, kajzerka; II śniadanie: galaretka z mięsa drobiowego z warzywami, pół grahamki; Obiad: zupa krem z zielonego groszku z grzankami, 2 pulpety z drobiu, 2 łyżki ryżu, tarte buraczki z cytryną; Deser: kisiel owocowy ze startym jabłkiem; Kolacja: kanapka z pastą twarogową, natką i jogurtem, pomidor.
  • Dzień drugi: Śniadanie: koktajl truskawkowy z łyżką siemienia lnianego; II śniadanie: kanapka z chudym twarogiem i sałatą; Obiad: zupa koperkowa z grzankami, 5 klusek leniwych, surówka z marchewki i jabłka doprawiona sokiem z cytryny; Deser: plaster ciasta drożdżowego, szklanka kefiru; Kolacja: sałatka z wędliny drobiowej, sałaty i pomidora.
  • Dzień trzeci: Śniadanie: mus z połowy banana, pomarańczy i marchewki, kromka chleba chrupkiego; II śniadanie: ziołowy twarożek z jogurtem naturalnym, koperkiem i natką, pół grahamki; Obiad: zupa cytrynowa, ryba pieczona w folii, sałata z pomarańczą; Deser: jabłko pieczone z cynamonem; Kolacja: ziemniak faszerowany mielonym mięsem drobiowym, sałata.
  • Dzień czwarty: Śniadanie: koktajl z czerwonego buraka, koperku i jogurtu naturalnego, czerstwa kajzerka; II śniadanie: twarożek z pomidorem i sałatą; Obiad: zupa jarzynowa na wywarze warzywnym, plaster gotowanego schabu, sałata; Deser: galaretka z bananem; Kolacja: pomidor faszerowany tuńczykiem.
  • Dzień piąty: Śniadanie: jajecznica na parze z dwóch jajek, grahamka, sałata, pomidor; II śniadanie: kanapka z pastą rybno-twarogową, sałata; Obiad: krupnik, chuda cielęcina duszona ze śliwkami, sałata z pomidorem i szczypiorkiem; Deser: krem twarożkowy z serka homogenizowanego i galaretki; Kolacja: sałatka jarzynowa doprawiona sosem z kefiru i musztardy.
Kobieta i życie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?