Jaka sylwetka taka dieta
Poznaj słabe punkty własnej figury i dostosuj jadłospis do swoich potrzeb. Łatwiej pozbędziesz się tłuszczyku z kłopotliwych miejsc.
To, gdzie odkłada nam się tłuszczyk, zależy przede wszystkim od typu naszej sylwetki. Jej kształt mamy zapisany w genach i dziedziczymy go z pokolenia na pokolenie. Gdy tyjemy, to właśnie w czułych miejscach komórki tłuszczowe rozrastają nam się najbardziej. Dietetycy rozróżniają cztery podstawowe typy kobiecej sylwetki: jabłko, gruszkę, klepsydrę i tubę (inaczej zwaną literą T). Niżej opisujemy, czym charakteryzuje się każda z nich, jakich produktów trzeba unikać oraz które pokarmy powinny znaleźć się w jadłospisie. Dzięki naszym radom łatwiej wymodelujesz swoją figurę.
Panie o tego rodzaju sylwetce mają drobne, szczupłe ramiona, niewielkie piersi i wąską talię. Z kolei dolna część ich ciała jest dość obfita - biodra są szerokie, pośladki wypukłe, a uda masywne.
- Zalecenia: Twoja dieta musi zawierać sporo wapnia - wspomaga on odchudzanie i dba o kości (panie o tego typu sylwetce często mają problemy ze stawami biodrowymi). Nie zapominaj też o białku, które jest podstawowym budulcem komórek i dostarcza energii.
- Tego unikaj: Staraj się wyeliminować sól - zatrzymuje wodę w organizmie i może powodować obrzęki na udach oraz pośladkach. Zrezygnuj z wysoko przetworzonych potraw, konserw, gotowych zup, sosów, słonych przegryzek. Unikaj węglowodanów prostych, które powodują szybsze tycie, a więc słodyczy, białego pieczywa i makaronu.
- Włącz do menu: Jadaj bogate w białko ryby morskie, chude mięso, a także odtłuszczony nabiał (zawiera też mnóstwo wapnia). Często sięgaj po warzywa, zwłaszcza te zawierające potas (pomidory, ziemniaki), który pomaga zapobiegać obrzękom.
Ten kształt figury charakteryzuje się rozbudowaną sylwetką od pasa w górę. Ramiona są szerokie, masywne, talia słabo zarysowana, biodra wąskie, a nogi szczupłe.
- Zalecenia: Jeśli prezentujesz ten typ, masz o wiele większą swobodę w układaniu swojego jadłospisu niż inne panie. Głównym zaleceniem jest unikanie nadmiaru białka mięsnego, które wpływa na rozrost masy mięśniowej i może rozbudowywać męski typ sylwetki.
- Tego unikaj: Staraj się wyeliminować ze swojego jadłospisu tłuste czerwone mięso, przede wszystkim wieprzowinę (lub jadaj je nie częściej niż jeden raz w tygodniu). Zawiera ono niezdrowe tłuszcze nienasycone, które podwyższają poziom złego cholesterolu i mogą odkładać się w postaci tłuszczyku na ramionach. Mięso chude natomiast jadaj nie częściej niż raz dziennie (drób gotowany, chude wędliny drobiowe).
- Włącz do menu: Białko zwierzęce staraj się zastępować białkiem roślinnym. Najwięcej tego składnika znajdziesz w roślinach strączkowych (soi i jej produktach, fasoli, fasolce szparagowej, grochu, soczewicy, ciecierzycy), ale też w orzechach włoskich, kaszach, ziemniakach, pełnoziarnistym pieczywie i makaronie. W twoim menu nie może też zabraknąć błonnika - jest go mnóstwo we wszystkich warzywach i suszonych owocach.
Paniom o takiej sylwetce tkanka tłuszczowa gromadzi się głównie w okolicach pasa. Mają one słabo zarysowaną talię, a gdy tyją, na brzuchu pojawiają się obfite wałeczki.
- Zalecenia: Twoja dieta musi być bogata w błonnik, gdyż jako Pani Jabłko częściej niż inne typy możesz mieć problemy z zaparciami. Zwróć też uwagę, aby jadać częściej (nawet 6-7 razy dziennie!), ale małe posiłki. Duże porcje powodują wzdęcia i spowalniają trawienie, co może skutkować dodatkowymi centymetrami w pasie.
- Tego unikaj: Ogranicz ilość wzdymających produktów, a więc roślin strączkowych, kapusty, brokułów, a także cebuli. Unikaj też ciężkostrawnych i tłustych potraw: smażonych dań, zawiesistych sosów i zup.
- Włącz do menu: Chude ryby morskie, które zawierają zdrowe tłuszcze przyspieszające trawienie. W twojej diecie nie może też zabraknąć pełnoziarnistych produktów, warzyw i owoców. Najczęściej wybieraj te zawierające wit. C (np. paprykę, aronię), która jest silnym spalaczem tłuszczu. Dania przyprawiaj świeżymi ziołami - przyspieszają trawienie, a także zapobiegają wzdęciom. Sięgaj także po nabiał, zwłaszcza jogurt, kefir, twarożek.
Ta kobieca figura charakteryzuje się dużym biustem, wyraźnym wcięciem w talii i krągłymi biodrami. Gdy Panie Klepsydry tyją, tłuszcz gromadzi się na biuście i biodrach.
- Zalecenia: Twoja dieta powinna opierać się na pokarmach o średnim i niskim indeksie glikemicznym. Te o wysokim powodują szybkie uwalnianie energii i podniesienie poziomu cukru we krwi, a następnie nagły spadek. Kończy się to napadem głodu i nieodpartą ochotą sięgnięcia po coś słodkiego. Pokarmy o niskim wskaźniku glikemicznym pomagają także utrzymać prawidłową wagę.
- Tego unikaj: Pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym, czyli: słodkiego pieczywa z białej mąki, tłustego nabiału (np. śmietany, serów pleśniowych, żółtych, tłustego mleka), ziemniaków (pieczonych i smażonych, piure), długo gotowanych warzyw, słodyczy, przegryzek.
- Włącz do menu: Jedzenie o niskim indeksie glikemicznym: pokarmy pełnoziarniste, grube kasze, odtłuszczony nabiał, świeże warzywa lub krótko gotowane (najlepiej na parze), brzoskwinie, jabłka, owoce sezonowe, orzechy, pestki. Pokarmy o średnim indeksie: drobne kasze, jogurty owocowe odtłuszczone, ananasy, kiwi, winogrona, batony muesli, herbatniki, rodzynki.