Dieta na płaski brzuch
Osiągniesz cel bez trudu, na kilka miesięcy musisz jednak zrezygnować z węglowodanów prostych na rzecz złożonych. Dzięki temu utrzymasz we krwi stały poziom cukru (niestabilny sprzyja odkładaniu się tłuszczu w pasie). W twojej diecie ważny jest też błonnik (duża ilość surowych warzyw, tych niewzdymających).
Wprawdzie bywają gotowe musli z niższą zawartością cukru, ale gdy robisz je w domu (z płatków lub otrąb owsianych), wiesz, że nie zawierają sztucznych dodatków.
Znajdziesz je przede wszystkim w chudym mięsie wołowym i drobiowym, rybach, a także jajkach, soczewicy (by uniknąć wzdęć, mocz ziarenka na noc, a gotuj rano).
Zawarte w nich składniki mineralne organizm najlepiej wchłania rano. Warto więc np. na drugie śniadanie wypijać niesłodzony koktajl z miksem warzywnym.
Po obiedzie pij odwar z kopru włoskiego (zapobiega wzdęciom). Zwiększ też ilość ziół używanych w kuchni – płaskiemu brzuszkowi sprzyja oregano i majeranek.