Dieta po złamaniu kości
Uczona XII-wieczna benedyktynka z Bingen, św. Hildegarda szczególnie polecała rosół z nóżek cielęcych.
Zawierają one bowiem wszystkie składniki, których potrzebują kości. Działanie tego rosołu wzmacnia orkisz - w dowolnej postaci. Ma on także zdolność regeneracji kości i stawów.
Jak przygotować rosół?
Pokrojone jedną lub dwie nóżki cielęce wrzucić na krótko do wrzątku. Następnie włożyć je do osolonej wody (ok. 1,5 l) i gotować przez 2 godziny. Dodać pokrojone warzywa (2 lub 3 marchewki, 1/4 selera, cebulę) i przyprawy (hizop, gałka muszkatołowa, galgant), doprowadzić do wrzenia i pogotować jeszcze przez 15 minut. Po zestawieniu z ognia rosół przecedzić. Podawać posypany szczypiorkiem. Potrawę tę spożywać raz lub dwa razy w tygodniu.
Innym sposobem św. Hilgdegardy na wzmocnienie kości jest wykorzystanie babki zwyczajnej. Trzy całe rośliny (korzenie i liście) po dokładnym oczyszczeniu i umyciu zmiksować i zmieszać ze 100 g miodu. Zażywać po łyżeczce tej mikstury 3 razy dziennie przed jedzeniem.
Porady pochodzą z książki Wigharda Strehlowa "Zdrowie z mądrości natury. Przewodnik po medycynie św. Hildegardy z Bingen". Wyd. Esprit.