Reklama

Dieta smart - mądrze komponuj swoje posiłki

Połowę każdego posiłku powinny stanowić owoce i warzywa, jedną czwartą zboża, najlepiej pełnoziarniste i białka - to według badaczy i autorów książki "Dieta smartfood" idealnie skomponowany posiłek.

- Nie istnieje magiczna różdżka, dzięki której schudniemy, staniemy się zdrowsi i będziemy żyć dłużej, trzeba przeformułować zwyczaje żywieniowe i dostosować je do tryby życia, osobowości, życia towarzyskiego, wyznawanych zasad. Obojętne, czy jesteśmy wegetarianami, hedonistami czy ekologami - podkreślają autorzy książki "Dieta smartfood".

Naukowcy z projektu SmartFood w Europejskim Instytucie Onkologicznym w Mediolanie, pracujący pod kierunkiem Piera Giuseppe Pelicciego i Lucilli Titty wyselekcjonowali 30 produktów i kategorii produktów spożywczych, które są "smart" czyli "mądre". Jednak poza samą listą tego, co warto jeść, specjaliści określili jak powinien wyglądać idealnie skomponowany posiłek, którego znaczącą część powinny stanowić warzywa.

Reklama

- Szybkim sposobem na przygotowanie zdrowych i przyjaznych posiłków jest ocena zawartości talerza na oko: połowę obiadu czy kolacji powinny stanowić owoce i warzywa, ściśle rzec biorąc - więcej warzyw niż owoców. Bogate w wodę i błonnik warzywa sycą, hamują wchłanianie cukrów i tłuszczów i zawierają niewiele kalorii, a ponadto dostarczają dobroczynnych substancji, od fitozwiązków po witaminy - czytamy w książce. Kolejnym istotnym elementem diety są zboża, tu warto zadbać o to, aby były to produkty pełnoziarniste. Jak wskazują autorzy książki, nie możemy obejść się bez węglowodanów.

- Najważniejsze to unikać nadmiaru kalorii. We wzorcowym modelu opracowanym przez Harvard Medical School w Bostonie zboża zajmują mniej więcej jedną czwartą posiłku. Pierwszeństwo mają produkty pełnoziarniste, nieprzetworzone, czyli niepozbawione zewnętrznej powłoki zawierającej mikroskładniki odżywcze i błonnik. To właśnie błonnik daje uczucie sytości i reguluje wchłanianie cukrów oraz tłuszczów w jelitach. Najlepsze są pełne ziarna, jak najmniej przetworzone przemysłowo - zalecają naukowcy.

Kolejnym elementem jest białko, które podobnie jak węglowodany powinno stanowić jedną czwartą naszego posiłku. Tu jednak warto zwrócić uwagę na jego źródła - naukowcy z projektu SmartFood zalecają, aby sięgać również po jego roślinne źródła.

- Czy trzeba przypominać, że kotlet nie jest jedynym źródłem białka? Warto zamieniać rodzaje spożywanego białka, które powinno stanowić nie więcej jedną czwartą obiadu i kolacji. Godne uwagi są przede wszystkim rośliny strączkowe, orzechy i nasiona - zachęcają eksperci. Istotne są również dodatki, tu badacze wskazują na konieczność włączenia do diety zdrowych tłuszczy i przypraw, które nie tylko zbawiennie wpływają na nasze zdrowie, ale pomagają również ograniczyć sól. (PAP Life)

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy