Dieta w profilaktyce rozstępów
Jesteś tym, co jesz. Twoja skóra może być ci wdzięczna za to, czym ją odżywiasz lub pokazywać, że dietę należy zmienić. W świetle aktualnych badań wiadomo już, że codzienne menu ma znaczenie w profilaktyce rozstępów, także podczas ciąży.
Jeśli chcemy zminimalizować ryzyko pojawienia się nieestetycznych paseczków, poza preparatami, masażami i innego rodzaju pielęgnacją musimy też mądrze i zdrowo jeść. Dla zdrowia skóry niezbędny jest koktajl witamin A, C i E, a także witaminy z grupy B. O dobrostan tej naturalnej bariery dbają też cynk oraz krzem. Cały ten zestaw witamin i minerałów dba o produkcję kolagenu, zdrowie tkanek oraz o kondycję skóry.
Gdzie znaleźć te cenne składniki? Przede wszystkim warto włączyć do jadłospisu świeżą nać pietruszki, orzechy, płatki owsiane (np. górskie), warzywa strączkowe, brokuły, brukselkę, pełnoziarniste pieczywo (w tym także chleb orkiszowy), pomidory, paprykę, porzeczki, chudy drób, tłuste ryby oraz nabiał, jeśli dobrze go tolerujemy.
Niewskazana jest sól (zwłaszcza kuchenna), jeśli już musimy dosalać potrawy, wybierzmy raczej niewielkie ilości soli himalajskiej lub morskiej, frytki, chipsy, pączki, gotowa garmażerka, słodycze, wędliny, dania instant, zupy oraz sosy w proszku.