Dieta w zespole jelita drażliwego
Jeśli zmagasz się ze wzdęciami, nawracającymi biegunkami i zaparciami, możesz cierpieć na zespół jelita drażliwego. To najczęstsza przewlekła choroba jelit, którą diagnozuje się nawet u co dziesiątej osoby w naszym kraju. Przyczyna schorzenia nie została wciąż ostatecznie potwierdzona, ale podejrzewa się, że może wiązać się ze stresującym i szybkim tempem życia, a także nieodpowiednią dietą. Zmiana nawyków żywieniowych szybko przynosi ulgę i pozytywnie wpływa na układ trawienia. Czym jest zespół jelita drażliwego i jak się objawia? Jaką dietę stosować przy tym schorzeniu?
Zespół jelita drażliwego (IBS) to przewlekła choroba układu pokarmowego, która objawia się zaburzeniami w oddawaniu stolca. Wypróżnienia są nieregularne i poprzedza je ból. U zmagających się z chorobą osób naprzemiennie występują zaparcia i biegunki. Charakterystyczne są też wzdęcia, gazy i zjawisko przelewania się treści pokarmowej w brzuchu. Warto wiedzieć, że IBS bywa mylony z nietolerancją laktozy (objawy są bardzo podobne).
Przyczyną zespołu jelita drażliwego może być przebyta infekcja układu pokarmowego, nieprawidłowe odżywianie się (częste przejadanie się, spożywanie ciężkostrawnych i smażonych posiłków, jedzenie w pośpiechu), a także obciążenia genetyczne. Lekarze podkreślają też, że ogromnym czynnikiem ryzyka wystąpienia choroby jest silny i przewlekły stres. Potwierdzeniem tego jest fakt, iż objawy IBS nasilają się w dzień, a zanikają w nocy, gdy śpimy i jesteśmy zrelaksowani. Oprócz zmiany stylu życia pomocna w walce z chorobą jest odpowiednia dieta.
Dieta przy zespole jelita drażliwego powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb chorej osoby. IBS objawia się w różny sposób, a pacjenci zmagają się na zmianę z biegunkami i zaparciami, podczas których powinno się spożywać inne produkty. Istnieją jednak uniwersalne zasady, których przestrzegać powinny wszystkie osoby zmagające się dolegliwościami ze strony jelit. Bardzo ważne jest przede wszystkim regularne spożywanie niewielkich i lekkostrawnych posiłków (co 3-4 godziny). Z diety należy też wykluczyć produkty, które obciążają układ trawienia: słodycze, czekoladę, kawę, mocną herbatę, alkohol, tłuste mięsa i wędliny, a także tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Mocno ograniczyć powinno się również nasiona roślin strączkowych, kapustę, brukselkę, kalafiora (mają właściwości wzdymające), a także owoce zawierające duże ilości fruktozy (wzmaga procesy fermentacyjne i powoduje gazy): gruszki, jabłka, śliwki.
Gdy męczą cię biegunki, do diety włącz ryż i ziemniaki, a także gotowaną marchew lub dynię. Te produkty zawierają skrobię, która wiąże wodę, więc pomogą w zwalczeniu dolegliwości. Zapierająco działają także kefir, jogurt naturalny i niewielkie ilości sera żółtego. Zrezygnować w tym czasie najlepiej z soków owocowych i słodyczy. Biegunkę łagodzi również pszenne pieczywo, chude gotowane mięso oraz napar z suszonych jagód, kisiel, galaretki oraz banany.
Sposoby na zaparcia
Zaparcia są częstą przyczyną bólu brzucha i złego samopoczucia. Gdy nam doskwierają, najlepiej sięgnąć po produkty bogate w błonnik – razowe pieczywo, makaron i kasze, a także otręby, płatki zbożowe, suszone owoce (np. kilka suszonych śliwek) i surowe warzywa.