Dieta wegetariańska: Wady i zalety
Nietrudno dostrzec, że dzisiaj wegetarianizm jest coraz bardziej popularny. Nikogo nie dziwią już sojowe produkty na półkach sklepowych oraz warzywa i owoce oznaczone jako "eko". Wszystko po to, by ułatwić życie wegetarianom i weganom. Ludzie decydują się na wegetarianizm z różnych powodów, choć najczęściej jest to po prostu kwestia światopoglądu, a także chęć dbania o swoje zdrowie. Wegetarianizm, często kojarzony się ze zdrowym odżywianiem, w praktyce jednak nie do końca wychodzi nam na zdrowie. Szczególnie w przypadku, gdy tego rodzaju dieta jest źle zbilansowana. Przechodząc na wegetarianizm warto mieć świadomość plusów i minusów takiego stylu życia. My postanowiliśmy je skonfrontować.
Większość definicji wegetarianizmu zdaje się brzmieć podobnie. Wegetarianizm to sposób żywienia, którego główną zasadą jest zupełne odrzucenie lub częściowa eliminacja produktów pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianie przede wszystkim nie jedzą mięsa.
Odmiany wegetarianizmu
Można wyróżnić wiele odmian wegetarianizmu. Jedną z popularnych jest tzw. laktowegetarianizm, który wyklucza z diety produkty pochodzenia zwierzęcego z wyjątkiem mleka oraz tłuszczów zwierzęcych. Równie często spotykanym rodzajem wegetarianizmu jest laktoowopescowegetarianizm. W tym przypadku oprócz wspomnianych wyżej produktów dopuszcza się jedzenie ryb i owoców morza. Inną odmianą jest semiwegetarianizm, który pozwala uzupełniać główną dietę (zazwyczaj roślinną) produktami mlecznymi, a także jajkami oraz ograniczonymi ilościami drobiu.
Ponadto, można wyróżnić tzw. radykalne odmiany wegetarianizmu, a mianowicie: weganizm, witarianizm, frutarianizm, a także dietę makrobiotyczną. Pierwsza z tych odmian charakteryzuje się jedzeniem wyłącznie produktów pochodzenia roślinnego. Z kolei witarianie jedzą tylko surowe, nieprzetworzone warzywa i owoce. Frutarianie natomiast żywią się tylko surowymi owocami. Dieta makrobiotyczna polega na spożywaniu wyłącznie produktów zbożowych z niewielką ilością warzyw i owoców.
Czy warto stosować dietę wegetariańską? Zdania są podzielone, ale należy podkreślić, że dieta pozbawiona mięsa wiąże się z niedoborem najważniejszych dla naszego organizmu składników odżywczych. Jednak dieta wegetariańska nie pozostaje również bez zalet. Dlatego przygotowaliśmy konfrontację wad i zalet wegetarianizmu.
Ochrona przed nadwagą i dobre trawienie
Badania potwierdzają, że stosowanie diety wegetariańskiej zapobiega otyłości i nadwadze. Ponadto, dieta złożona z produktów pochodzenia zwierzęcego fenomenalne wpływa na pracę całego układu pokarmowego, a w szczególności na jelita. Stosując dietę wegetariańską unikamy zaparć, niestrawności i innych problemów trawiennych.
Stosowanie diety wegetariańskiej zwiększa świadomość na temat żywienia
Z badań wynika również, że wegetarianie mają większą wiedzę na temat odżywiania się. Ich żywieniowe wybory zazwyczaj podparte są merytorycznymi argumentami.
Nikłe ryzyko podwyższonego cholesterolu
Na skutek dostarczania do organizmu wyłącznie produktów roślinnych wegetarianie nie mają problemów z podwyższonym cholesterolem. Ryzyko wystąpienia nadciśnienia czy miażdżycy jest zatem znikome.
Lepsza kondycja i sprawność fizyczna
Badania potwierdzają również, że wegetarianie mają lepszą kondycję fizyczną, są bardziej wytrzymali i sprawni.
Wady
Możliwe ubytki na zdrowiu
Nieodpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska może doprowadzić do ubytków na zdrowiu: obniżenia odporności, anemii, a także problemów z koncentracją. Jadłospis dla wegetarianina powinna układać osoba, która ma szeroką wiedzę w zakresie żywienia i dietetyki.
Niedobór witaminy B6
Potwierdzono, że jednym z negatywnych skutków diety wegetariańskiej jest niedobór witaminy B6, która odgrywa ważną rolę w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Jej niedobór objawia się chronicznym zmęczeniem, spadkiem odporności, a nawet staniami depresyjnymi.
Dieta wegetariańska może nadszarpnąć portfel
Produkty wegetariańskie są zazwyczaj drogie. Wystarczy pomyśleć ile kosztuje jeden litr mleka kokosowego lub sojowego. Większość wegetarian kupuje produkty ekologiczne, które - jak wiadomo - do tanich nie należą.
Większe ryzyko wystąpienia anemii
U osób, które stosują dietę wegetariańską bardzo często stwierdzany jest niedobór żelaza oraz anemia. Powodem jest oczywiście eliminacja mięsa z diety.
Osoby, które zdecydowały się na dietę wegetariańską, powinny pamiętać o kilku podstawowych zasadach żywieniowych. Mają one celu uzupełnić w organizmie składniki odżywcze, które zawierają głównie produkty pochodzenia zwierzęcego. Oto one:
1. Zastępuj białko pochodzenia zwierzęcego białkiem roślinnym. Jego spore ilości zawierają soja oraz szpinak.
2. Jedz dużo warzyw, najlepiej kilka razy dziennie, by uzupełnić witaminy i minerały w organizmie.
3. Zadbaj o to, by dieta była bogata w wapń. Znajdziesz go w sezamie, rabarbarze, szczypiorku oraz soi.
4. Pij dużo wody z dodatkiem elektrolitów. Dzięki temu praca układu pokarmowego nie zostanie zaburzona.
Kto nie powinien stosować diety wegetariańskiej?
Dietetycy podkreślają, że radykalne odmiany wegetarianizmu mogą działać destrukcyjnie na organizm, szczególnie, gdy stosowano dietę przez długi czas. Każda odmiana wegetarianizmu wiąże się z ryzykiem niedoboru ważnych wartości odżywczych, co w konsekwencji może powodować ubytki na zdrowiu. Dietę wegetariańską szczególnie odradza się kobietom w ciąży oraz dzieciom.