Reklama

Dieta wolumetryczna - na czym polega?

Według amerykańskiej dietetyczki, dr Barbary Rolls, każdy, kto chce schudnąć, wcale nie musi jeść mało ani monotonnie. Może najadać się do woli, pod warunkiem, że będzie wybierał produkty niskokaloryczne i zawierające dużo wody (powyżej 75 procent), o tzw. niskiej gęstości energetycznej. Stworzona przez nią nowa dieta objętościowa, tzw. wolumetryczna, to idealna propozycja dla wszystkich smakoszy, którym dopisuje apetyt. Nie przysparza stresów i… działa! Więcej szczegółów oraz przykładowe menu znajdziesz poniżej.

Zasady diety wolumetrycznej


Jak wspomniano we wstępie, podstawową zasadą diety wolumetrycznej jest spożywanie głównie produktów niskokalorycznych i zawierających dużo wody - powyżej 75 procent. Nie musimy się ograniczać co do ich ilości. Jedzmy do syta.

Nie powinno się natomiast zaspokajać głodu dużymi porcjami produktów średnio- i wysokokalorycznych, ubogich w wodę, o średniej i wysokiej gęstości energetycznej.

Aby ułatwić sobie przestrzeganie powyższych zasad, można tradycyjną piramidę żywieniową... odwrócić do góry nogami. Produkty z najwyższej grupy są dozwolone w dużej ilości, a im niżej, tym mniejsze powinny być ich codzienne porcje.

Reklama

Ważne informacje: dietę objętościową można stosować przez 14 dni i co 2 miesiące; jest polecana osobom, które mają nawyk jedzenia dużych porcji; posiłki powinny być odpowiednio częste (nie rzadziej, niż co 3,5 godz., ale nie częściej, niż co 2,5 godz., ostatni minimum 3 godz. przed snem).

Piramida żywienia w diecie wolumetrycznej


Grupa V

Słodycze, przekąski typu krakersy, chrupki, chipsy, frytki, masło, mięso wieprzowe, tłuste wędliny, pasztety, podroby, gotowe, słodzone soki oraz napoje gazowane - najlepiej w ogóle ich nie spożywaj lub jedz je tylko okazjonalnie, w bardzo małej ilości.

Grupa IV

Sery żółte oraz pleśniowe, oliwki, białe pieczywo, kiełbasa i parówki (także niskotłuszczowe) - są dozwolone w symbolicznej ilości (mają wysoką gęstość energetyczną). Nie należy też przesadzać z orzechami, olejami roślinnymi i oliwą.

Grupa III

Tłuste ryby (łosoś, makrela, śledź, węgorz), chude wędliny (szynka, polędwica), mięso wołowe, jajka - powinnaś je ograniczyć (ze względu na ich średnią gęstość energetyczną) i jeść ich tylko niewielkie porcje.

Grupa II

Warzywa: strączkowe, marchew, ziemniaki; owoce: banany, cytrusy, winogrona); inne: produkty z pełnego ziarna, chudy drób (np. indyk), chude ryby (np. mintaj), ryż, niskotłuszczowy nabiał - są dozwolone w mniejszej, ale wciąż sporej ilości.

Grupa I

Warzywa: kapusta, cukinia, ogórki, papryka, pomidory, sałata, szpinak; owoce: maliny, porzeczki, truskawki; inne: beztłuszczowy nabiał, zupy warzywne, niesłodzone herbaty ziołowe, woda - te produkty możesz jeść bez ograniczeń (mają małą gęstość energetyczną).

Przykładowe menu


Indyk z ziemniakami

Składniki na 2 porcje: 20 dag filetu z piersi indyka, 40 dag ziemniaków, 10 dag groszku, po ½ żółtej i czerwonej papryki, ­1 czerwona cebula, 2 łyżki oleju, 50 ml bulionu warzyw, pieprz, sól

Paprykę gotuj w osolonej wodzie ok. 5 min. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Obierz ziemniaki i cebulę. Warzywa oraz paprykę potnij w kostkę.

Mięso smaż na oleju ok. 8 min, zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu smaż ziemniaki (8 min), cebulę, paprykę i groszek (4 min). Dodaj mięso i bulion, dopraw, duś ok. 5 min.

Szaszłyki i sałatka z roszponką


Składniki na 2 porcje: 15 dag filetu z kurczaka, garść roszponki, kilka liści radicchio, ­ ½ gruszki, ½ cebuli, po 2 łyżeczki oleju i octu, ­100 ml soku pomarańczowego, sól, pieprz

Mięso umyj i pokrój w kostkę, nadziej na 2 patyczki do szaszłyków. Sałatę opłucz, porwij. Gruszkę pokrój w słupki, cebulę drobno posiekaj.

Cebulę zeszklij na 1 łyż. oleju, wlej ocet i sok. Szaszłyki smaż na 1 łyż. oleju 5 min, dopraw, ułóż na sałacie z gruszką, polej cebulowym dressingiem.

Ryba z cukinią


Składniki na 2 porcje: 2 filety rybne bez skóry, 1 cukinia, ½ pora, 1 łyżeczka oliwy, 50 g masła, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku, sól, pieprz do smaku

Warzywa pokrój w cienkie paski i smaż na oliwie 2 min, przypraw solą i pieprzem. Masło utrzyj z papryką.

Ryby oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, ułóż na papierze do pieczenia, obłóż masłem paprykowym i warzywami, zawiń, piecz w temp. 200°C przez 15–20 min.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy