Reklama

Dietetyk: w młodej wątrobie młody duch

Wątrobę porównałabym do dużej fabryki - to ona jest odpowiedzialna za detoks naszego organizmu - wyjaśnia dietetyk kliniczny Monika Bocian. Najlepsze, co można zrobić, aby wątroba funkcjonowała prawidłowo, to jej nie obciążać.

Wątroba pełni w naszym organizmie szereg istotnych funkcji. To ona odpowiada m.in. za detoks naszego organizmu. Jak wyjaśnia dietetyk Monika Bocian, wątroba to fabryka i magazyn w jednym.

- Wątroba neutralizuje toksyczne dla nas amoniak i alkohol, a także hormony oraz leki, a ponadto jest strażnikiem układu immunologicznego. Przekształca nadmiar węglowodanów oraz białek w tłuszcze, a także wytwarza glukozę z aminokwasów. Wątroba filtruje wszystko, co się dostanie z przewodu pokarmowego. To ona jest organem, który ma styczność ze wszystkim, co spożywamy. Pamiętajmy, że wątroba metabolizuje leki, bierze udział w metabolizmie hormonów, które wytwarza nasz organizm. Stanowi również magazyn dla witamin A, D, K, B12 i żelaza; produkuje żółć, cholesterol, białka znajdujące się w krwi, w tym czynniki biorące udział w procesie krzepnięcia oraz heparynę działającą przeciwzakrzepowo - wymienia dietetyk.

Zatem dbając o nasze zdrowie, warto zadbać również o zdrowie wątroby, która jako narząd do zadań specjalnych jest szczególnie narażona na choroby, infekcje, obciążenia.

- To, co możemy zrobić, żeby wątroba pracowała prawidłowo, to jej nie obciążać produktami przetworzonymi. Należy dostarczać wątrobie składników, które pozwolą jej pracować lepiej, wydajniej. Najlepsze są produkty najmniej przetworzone - świeże warzywa, owoce, pełnoziarniste kasze, nasiona strączkowe, orzechy. Zawierają one mnóstwo substancji wspomagających pracę wątroby. To są witaminy z grupy B, które wspomagają trawienie węglowodanów, białek i tłuszczów. Są również bogatym źródłem antyoksydantów, które zmniejszają stan zapalny oraz wspomagają samą pracę wątroby, beta-karoten, witaminy A, C, E, chlorofil, cynk, selen, kwasy omega-3. Te wszystkie substancje mają działanie przeciwzapalne i wspomagające pracę wątroby. Warto również sięgnąć po zioła np. ostropest plamisty, który można zaparzać, zmielony, dodawać do potraw - tłumaczy Bocian. (PAP Life)

Reklama
PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy