Reklama

Diety cytrusowe dla zdrowia i urody

Są pyszne, proste i wielofunkcyjne. Schudniesz o jeden rozmiar i będziesz tryskać energią.

Owoce kojarzą ci się wyłącznie z deserem? Spróbuj porzucić stare przyzwyczajenia i potraktować cytrusy jako składniki nowego odchudzającego menu.

Dlaczego akurat one ułatwiają redukcję nadwagi? Z dwóch powodów.

Po pierwsze, zawierają ogromne ilości witaminy C, która pomaga wytwarzać hormony stabilizujące poziom cukru we krwi – nie grożą ci więc podczas cytrusowego odchudzania niekontrolowane napady głodu.

Po drugie, są bogate w błonnik, który zmniejsza łaknienie, pobudza przemianę materii, usprawnia pracę jelit i ogranicza przyswajanie tłuszczów i cukrów. Ale jest jeden warunek: owoce powinny być świeże, nieprzetworzone. Sama rób z nich soki i sałatki – i chudnij!

Reklama

Dieta cytrynowa



Zasady działania: Dieta trwa 10 dni. Oprócz efektu wyszczuplającego, oczyścisz organizm z toksyn. Cytryna to źródło witaminy C oraz A, B i E. Poprawia trawienie, redukuje uczucie głodu.

Uwaga! Dieta polega na piciu soku z cytryny od 3 do 5 razy dziennie, ok. 30 minut przed lub po posiłku. Na początku i końcu diety pijemy go mniej, w środku więcej. Posiłki powinny być niskokaloryczne (przykłady obok).

W ciągu 10 dni zużyjesz 30 cytryn: 1. i 10. – jedną, 2. i 9. – dwie, 3. i 8. – trzy, 4. i 7. – cztery, 5. i 6. – pięć.

Jak przygotować sok? Cytrynę umyj, przekrój na pół i wyciśnij. Jeśli sok jest dla ciebie zbyt kwaśny do wypicia, rozcieńcz go wodą i posłódź łyżeczką miodu.

Przykładowy jadłospis na 3 dni



Śniadanie: grahamka z chudą wędliną, sałatą i pomidorem.

II śniadanie: kubeczek jogurtu naturalnego, 1/2 banana.

Obiad: 4 łyżki razowego ryżu, grillowana pierś kurczaka w ziołach, 3 łyżki marchewki z groszkiem.

Podwieczorek: kubeczek domowego kisielu owocowego.

Kolacja: kromka razowego chleba z serkiem kremowym i plasterkiem łososia skropionego cytryną i posypanego koperkiem.

Śniadanie: owsianka na mleku (szklanka mleka, 4 łyżki płatków, łyżka rodzynek, 2 morele suszone, łyżka pestek słonecznika).

II śniadanie: kromka chleba z chudą wędliną, 1/2 papryki.

Obiad: sznycel, sałatka ziemniaczana: 3 niewielkie ziemniaki, ogórek kwaszony, 1/2 małej cebulki, łyżka jogurtu naturalnego. Podwieczorek: sałatka owocowa z jabłka i kiwi, z sokiem z cytryny. Kolacja: talerz kremu z dyni (dynia, ziemniak, włoszczyzna, curry, chili).

Śniadanie: kanapki z jajkiem: 2 kromki razowego pieczywa, 2 listki sałaty, 1 jajko na twardo, łyżeczka szczypiorku, 2 ogórki kwaszone.

II śniadanie: szklanka koktajlu na bazie kefiru i mrożonych truskawek. Obiad: grillowany tuńczyk, 4 łyżki kaszy gryczanej, 1/2 główki brokułu.

Podwieczorek: pieczone jabłko z żurawiną (wydrążyć gniazdo nasienne, napełnić łyżką niskosłodzonej konfitury żurawinowej i zapiec).

Kolacja: sałatka z kurczaka: mała pierś gotowana, pokrojona w kostkę, 1 marchewka ugotowana na półtwardo, pokrojona w półplasterki, łyżka jogurtu naturalnego.

Dieta grejpfrutowa

 

Zasady działania: Dieta trwa 14 dni. Włączenie do jadłospisu grejpfrutów sprawi, że łatwiej pozbędziesz się tłuszczyku i zablokujesz jego ponowne przyswajanie.

Grejpfruty są niskokaloryczne i beztłuszczowe. Mają ponadto bardzo dużo witaminy C, która powoduje obniżenie cholesterolu oraz… zmniejszenie uczucia zmęczenia.

Owoce te, dzięki dużej zawartości wody i roślinnych włókien, wypełniają żołądek, powodując uczucie sytości. Podczas trwania diety grejpfruty jemy 2 razy dziennie, np. na drugie śniadanie i podwieczorek. Unikamy soli, tłuszczu (dopuszczalne są 2 łyżki oliwy dziennie) i cukru.

Przykładowy jadłospis na 3 dni

Śniadanie: szklanka mleka z po łówką pokrojonego banana, łyżeczką miodu, łyżką płatków owsianych i łyżką kukurydzianych.

II śniadanie: szklanka niesłodzonego soku grejpfrutowego.

Obiad: kawałek pieczonego pstrąga, 100 g makaronu (al dente), pomidor, 100 g ugotowanego szpinaku.

Podwieczorek: grejpfrut. Kolacja: pół grahamki, pierś z kurczaka upieczona w folii, kilka liści sałaty z winegretem.

Śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego bez cukru, gra hamka z szynką.

II śniadanie: mały jogurt owocowy light.

Obiad: filet z indyka, sałatka z pół szklanki ryżu, grejpfruta i łyżeczki oleju, szklanka brokułów.

Podwieczorek: grejpfrut. Kolacja: pokrojona średnia cykoria z łyżką oliwy i cytryny, 2 kromki chleba razowego z 2 plasterkami szynki.

Śniadanie: szklanka ciepłego mleka, 2 kromki pieczywa chrupkiego z polędwicą, papryka.

II śniadanie: szklanka kefiru, grejpfrut.

Obiad: około 100 g makaronu ugotowanego al dente ze 150 g mielonego mięsa drobiowego z sosem pomidorowym (na 2 łyżkach oleju zeszklij czosnek, dodaj 2 rozgniecione pomidory).

Kolacja: grejpfrut, grahamka posmarowana chudym twarożkiem ze szczypiorkiem.

Dieta pomarańczowa

Zasady działania: Dietę stosujemy przez tydzień w każdym miesiącu roku. Pomoże ci pozbyć się cellulitu, a przy okazji… wzmocni serce. Pomarańcze mają dużo beta- karotenu, witaminy C i witamin z grupy B korzystnych dla skóry.

Podczas diety pomarańcze jemy cztery razy dziennie. Śniadanie powinno się składać z zupy mlecznej z owocami, obiad z surówki i chudego mięsa (kurczaka, indyka, cielęciny) lub ryby, na podwieczorek zjadaj surowe owoce – w formie koktajlu lub sałatki. Dobrze, żeby kolacja była ciepła, no i koniecznie wzbogacona w pomarańcze.

W diecie wykorzystujemy tylko świeże owoce. Sok pomarańczowy stanowi odrębny element posiłku i jest zalecany do uzupełnienia diety.

Przykładowy jadłospis na 3 dni

Śniadanie: ryż na mleku plus pomarańcza. II śniadanie: jajko na miękko, sucharek, ogórek lub pomidor.

Obiad: surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy, upieczona w folii pierś kurczaka.

Podwieczorek: sałatka owocowa z pomarańczy, kiwi i połówki banana.

Kolacja: 2 grillowane kanapki z 2 plasterkami kurczaka z obiadu, jajkiem na twardo i ulubionymi warzywami, kilka liści sałaty, pomarańcza.

Śniadanie: owsianka oraz pomarańcza. II śniadanie: opakowanie jogurtu naturalnego (125 g) kromka chleba chrupkiego.

Obiad: ryba zapiekana w curry, ryżowa sałatka z groszkiem, papryką, pietruszką i oliwą, pomarańcza.

Podwieczorek: pomarańcza z cynamonem. Kolacja: mała wegetariańska pizza, pomarańcza.

Śniadanie: kawa z mlekiem, 2 kromki grahama z 2 łyżkami twarożku, 1/2 świeżego ogórka, 2 liście sałaty, pomarańcza.

II śniadanie: kromka razowca z margaryną, plaster szynki, sałata. Obiad: grillowana pierś z indyka, surówka z selera i jogurtu oraz pomarańcza.

Podwieczorek: sałatka owocowa podana w skórce pomarańczy. Kolacja: 2 małe naleśniki z pomarańczą i jogurtem.

Naj
Dowiedz się więcej na temat: diety | dieta | obiad | Kolacja | zasady
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy